​Razziaherdenking op zaterdag 1 oktober

In Putten wordt de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 in de gemeente heeft plaatsgevonden op zaterdag 1 oktober 2022 herdacht.

De herdenking start om 19.00 uur bij het monument De Vrouw van Putten aan de Dorpsstraat

Nabestaanden en belangstellenden kunnen de herdenking ter plekke bijwonen of rechtstreeks volgen via  dew website van de gemeente Putten www.putten.nl/razziaherdenking.

Burgemeester Lambooij legt samen met zijn echtgenote een krans namens het gemeentebestuur. Hierna volgen verenigingen en instellingen. Twee kinderen uit groep 8 van basisschool De Schovenhorst leggen een krans namens alle Puttense leerlingen. Nieuw dit jaar is dat de overige leerlingen uit de klas van de kransleggers allemaal een bloem leggen. Fanfarecorps Excelsior en het Puttens Mannenkoor zorgen voor passende muziek. Tijdens de plechtigheid wordt niet gesproken en meegezongen.

Informatie voor bezoekers
In de herdenkingshof staan stoelen klaar voor mensen die slecht ter been zijn. Ook is er ruimte voor rolstoelen. Zij kunnen op vertoon van een gehandicaptenparkeerkaart de auto parkeren in de Van Haersma de Withstraat (in te rijden vanaf de Papiermakerstraat). Alle bezoekers hebben de mogelijkheid om na afloop van de herdenking bloemen bij het monument te leggen.

Aansluitend aan de herdenking is de gedachtenisruimte aan de Dorpsstraat 127 geopend tot 22.00 uur. Na afloop van de herdenking houdt Stichting Oktober 44 ook dit jaar een ontmoetingsmoment in De Aker (Fontanusplein 2) voor nabestaanden en belangstellenden. Zij hoeven zich niet vooraf aan te melden.

Aanmelden voor de kranslegging
Tijdens het officiële gedeelte van de herdenking kunnen verenigingen en instellingen een krans of bloemstuk leggen. Als zij van deze mogelijkheid gebruik willen maken, moeten zij dit vóór maandag 26 september 2022 melden bij de gemeente door te mailen naar communicatie@putten.nl of te bellen naar 0341-359611.

Over de razzia
Begin oktober herdenkt Putten elk jaar de slachtoffers van de razzia die op 1 en 2 oktober 1944 werd uitgevoerd door de Duitse bezetter. Hierbij kwamen 552 mensen om het leven. Dit jaar is dat 78 jaar geleden. De jaarlijkse herdenking wordt georganiseerd door de gemeente Putten in samenwerking met Stichting Oktober 44.