Reconstructie Kerkplein en Fontanusplein duurder uitgevallen

Voor het vernieuwen van de pleinen heeft de gemeenteraad in 2019 een bedrag van 1,6 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit bedrag blijkt niet toereikend. Met de reconstructie van de pleinen is een totaalbedrag van 2,2 miljoen euro gemoeid.

In een brief aan de gemeenteraad geeft het college aan dat de overschrijding onder andere te maken heeft met de uitbreiding van het werkgebied.

Een deel van de Kelnarijstraat, de passage tussen het gemeentehuis en De Aker, alsmede de Krommestraat zijn ook aangepakt. Daarnaast is er extra in groen geïnvesteerd. Ook werd tijdens de werkzaamheden een zinkverontreiniging geconstateerd en bleek aanvullend archeologisch onderzoek nodig.

Verder laat het college weten dat er sprake is van een aanmerkelijke kostenoverschrijding op het gebied van de verlichting. “Wij stellen vast dat wij de kosten van het attractief, innovatief en duurzaam verlichten van de pleinen, alsmede het verlichten van de kerk, hebben onderschat. Hiervoor is specifieke expertise nodig. Deze expertise was ten tijde van de kostenraming onvoldoende voorhanden”, aldus het college.

Ook het budget voor voorbereiding, advies en toezicht blijkt niet toereikend. “Het gaat bij de reconstructie van de pleinen om een complexe en daarmee arbeidsintensieve klus. Hiervan zijn wij ons, ten tijde van het opstellen van het krediet, in onvoldoende mate bewust geweest”, geeft het college richting gemeenteraad aan.

Pleinen
De reconstructie van de winkelstraten in Putten zijn onderdeel van het project Centrumplan Putten. In het kader van dit plan wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de reconstructie van het Kerkplein en het Fontanusplein. Naar verwachting is deze klus medio april geklaard. De bestrating is volledig op de schop gegaan. Ook zijn de straatverlichting en de verlichting van beeldbepalende gebouwen, zoals de Oude Kerk, vernieuwd. Daarnaast is een duurzame ondergrondse waterberging aangebracht. De komende weken worden het laatste deel van het Kerkplein en Krommestraat bestraat. Hetzelfde geldt voor de ‘gele’ bestrating rondom de Oude Kerk. Verder worden de laatste beeldbepalende elementen geplaatst, zoals de lichtmasten, beplanting en het kunstwerk: het nieuwe Puttense edelhert. De nieuwe bomen, groenvakken, zitelementen en het waterelement zijn afgelopen weken al geplaatst. Koekkoek is tevreden met het resultaat: “De twee pleinen zijn als het ware één geworden. Dat geeft een ruimtelijk beeld.”