Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld

Gedeputeerde Staten heeft het Recreatiezoneringsplan Veluwe vastgesteld. Tot en met 31 maart 2022 kon iedereen een zienswijze indienen over het ontwerp Recreatiezoneringsplan. Daarvan maakte 116 mensen en organisaties gebruik. 

Ruim veertig zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het plan

Het vastgestelde plan en de reactienota zijn te vinden op www.recreatiezoneringopdeveluwe.nl.

Natuur beschermen en beleven
De Veluwe is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. En onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000. Het gaat helaas niet goed met deze prachtige Gelderse natuur. Door verdroging, verzuring, vermesting en verstoring gaan bomen dood en verdwijnen planten en dieren. Daarom werken heel veel partijen samen om de Veluwse natuur weer sterk te maken. De herstelprogramma’s worden gemaakt voor bossen, vennen en venen, heide en stuifzand en beken.

Daarnaast is door de provincie, in samenwerking met terreineigenaren en gemeenten, een Recreatiezoneringsplan gemaakt. Hierin is de balans gezocht tussen natuur en recreatie. Met de nuttige input van veel bewoners, gebruikers en ondernemers op de Veluwe ligt er een plan waarin beschermen en beleven hand in hand gaan.

Wat houdt het plan in?
Op de meest kwetsbare plekken, bijvoorbeeld de stuifzanden, worden planten en dieren beschermd door ze meer rust te bieden. Waar nodig worden paden en routes verlegd. Op andere plekken worden de recreatiemogelijkheden juist verbeterd en extra voorzieningen aangelegd. Het Recreatiezoneringsplan is een eerste, maar belangrijke, stap om de volgende jaren richting te geven aan het recreatief gebruik van de Veluwe. Het huidige Recreatiezoneringsplan is niet het absolute eindbeeld voor de Veluwe. De volgende jaren worden ongetwijfeld nieuwe inzichten opgedaan die tot aanpassingen leiden.