Schoonmaak en onderzoek van het riool

​​Het riool in een deel van het gebied tussen de Harderwijkerstraat, Oude Rijksweg en Engweg wordt schoongemaakt en onderzocht. Het werk vindt plaats vanaf maandag (24 oktober) tot  woensdag 30 november 2022. Dit gebeurt zoveel mogelijk tussen 07.00 en 17.00 uur.

Hoe verloopt het onderzoek en het schoonmaken van de riolering?

Om een goed beeld te krijgen van de riolering worden de rioolbuizen eerst schoongemaakt. Dit gebeurt met een speciaal rioolreinigingsvoertuig.Na het schoonmaken wordt de riolering onderzocht. Dit gebeurt met een zelfrijdende robotcamera die filmopnames van de binnenkant van de rioolbuis maakt. De filmopnames worden door de afdeling ruimte van de gemeente Putten beoordeeld. Aan de hand van deze beoordeling wordt besloten wat er moet gebeuren. Dit verschilt per locatie. Soms hoeft er niets gedaan te worden en kan het riool bij een volgende ronde opnieuw worden onderzocht. Maar het kan ook gebeuren dat het riool zo snel mogelijk moet worden vervangen, gerenoveerd of gerepareerd.

Overlast in de straat
De voertuigen die de werkzaamheden uitvoeren bewegen veel en staan daardoor steeds kort op één plaats. De gemeente houdt in de planning rekening met de bereikbaarheid van de huizen, het ophalen van het huisvuil enzovoort. En probeert de overlast zoveel mogelijk te beperken. De straat kan tijdens de werkzaamheden vaker kort en gedeeltelijk geblokkeerd zijn voor het verkeer. Er kan vooraf niet precies worden aangegeven wanneer in de straat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit is afhankelijk van het weer, verkeerssituaties of onvoorziene zaken. Voor het begin van de werkzaamheden worden de bewoners met een bewonersbrief (PDF) geinformeerd door Weijers Riooltechniek.

Neem zelf maatregelen
Tijdens de rioolreiniging kan de rioolaansluiting van een woning onder druk komen te staan. Doordat er lucht ontsnapt kan het water in het toilet of andere afvoeren omhoog komen. Het advies van de gemeente is:
  • Doe de deksel van het toilet dicht en zet er iets zwaars op. Bijvoorbeeld een emmer met water.
  • Sluit andere afvoeren af met een (natte) doek.
Na de werkzaamheden last van een rioollucht in huis? Zet alle kranen even open. Hierdoor lopen de stankafsluiters weer vol en zo wordt stankoverlast voorkomen.

Kijkje nemen
Nieuwsgierig geworden en de rioolonderzoeken van dichtbij bekijken? Dat kan. Kom tijdens de werkzaamheden in de straat een kijkje nemen bij de voertuigen en stel alle vragen aan de medewerkers. Denk hierbij wel aan de eigen veiligheid en volg de aanwijzingen van de medewerkers op.

Meer informatie
Nog vragen over de geplande werkzaamheden? Neem contact op met Weijers Riooltechniek, via telefoonnummer 024-675 1152.