SGP stapt niet in stikstoftrein zolang boeren het gelag betalen

In de laatste raadsvergadering voor het zomerreces heeft de SGP-fractie in scherpe bewoordingen afstand genomen van het kabinetsbeleid met betrekking tot de stikstofproblematiek.

Beleid waarin alles onzeker is behalve dat de boeren het gelag betalen

"Voor Puttense boeren betekent het dat per saldo de stikstofuitstoot met 58 procent naar beneden moet vóór 2030. Een deel daarvan zou door innovatie kunnen. Probleem is dat de rechter momenteel goedgekeurde stikstof reducerende oplossingen naar de prullenbak verwijst, omdat de berekende stikstofreductie niet onomstotelijk vast staat. Blijft over opkoop. Eerst vrijwillig en als dat niet snel genoeg gaat gedwongen. Daar kunnen de boeren het mee doen", vindt de SGP. "Voor de rest is alles onzeker. Het is onzeker wat de exacte effecten van stikstofuitstoot op natuurgebieden zijn. Daar zijn ingewikkelde rekenmodellen voor (Aerius). Meetmethodes zijn nog in ontwikkeling. Overigens kijken ze in het buitenland gewoon naar ‘de staat van de natuur’."

"Het is onzeker of er voor andere sectoren ook nog beleid komt. Den Haag heeft altijd gezegd dat alle sectoren moeten bijdragen. Maar 10 juni werd het alleen bij de boeren neergelegd. Het is onzeker of er nog perspectief geboden wordt voor de boeren. Dat was 10 juni beloofd", aldus de SGP. "Met de brief van minister Staghouwer werden de boeren met een kluitje in het riet gestuurd, was ook het oordeel van de Tweede Kamer."

Onzeker zijn ook de sociaal economische gevolgen voor het buitengebied van Putten. Wie gaat dat buitengebied onderhouden als de boeren verdwijnen? Onzekerheid ook voor de zogenoemde PAS-melders.

De SGP-fractie is van mening dat de gemeente op dit moment niet in de ‘stikstoftrein’ moet stappen. Ondanks alle problemen uit het verleden waar de landbouwsector mee te maken gehad heeft (mestoverschot, dierenwelzijn et cetera) staat er een sector die hoogwaardig voedsel produceert. Geef de sector de kans ook dit probleem op te lossen. Het benauwt de SGP ook dat de voedselproductie hier in Nederland fors teruggebracht wordt terwijl wereldwijd er grote schaarste is.

In de raadsvergadering is een motie aangenomen om een signaal af te geven richting de provincie. De SGP heeft aangegeven achter het signaal te staan, maar niet achter die onderdelen uit de motie die oproepen met het landelijke beleid aan de slag te gaan.

Foto: Pixabay