Sjaak Toet benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Burgemeester Lambooij was vanmorgen om half elf naar De Aker (dinsdag 26 april) gekomen om Sjaak Toet (56) te vertellen dat het de Koning heeft behaagd om hem te benoemen tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Sjaak Toet ontving de versierselen die horen bij een Ridder in de orde van Oranje-Nassau

Er was aan Toet verteld dat hij een belangrijk overleg had voor zijn werk en dat hij daarom wel nette kleding aan moest trekken. Niets vermoedend kwam Toet bij De Aker terecht en daar was toevalling ook burgemeester Lambooij aanwezig.

De heer Toet vervult al jarenlang een leidende rol in de wereld van de verloskundige zorg in Nederland. Hij heeft een onuitwisbaar stempel gezet op het kwaliteitsdenken in de geboortezorg. Het is mede aan zijn gedreven en deskundige inzet te danken dat de kwaliteit van deze zorg de afgelopen decennia aanzienlijk verbeterd is. Met name de vooruitgang in de samenwerking tussen de verschillende disciplines in de geboortezorg kan hierbij worden benoemd. Dit met positieve resultaten op de uitkomsten van de zwangerschappen in Nederland (minder babysterfte). Ook heeft hij bijgedragen aan de verdere automatisering en digitalisering van de zorgprocessen in de geboortezorg.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau is de vijfde graad in de orde. Bij personen die worden benoemd tot Ridder gaat het doorgaans om verdiensten met een regionale of zelfs landelijke uitstraling en betekenis. Dit in tegenstelling tot de graad Lid waar het vooral gaat om personen die lokaal verdienstelijk zijn (dus binnen de gemeentegrenzen).