Speciale avond in Theater Stroud tijdens Wereld Alzheimer Dag

In Stroud werd gisteravond, tijdens Wereld Alzheimer Dag, de aftrap gegeven voor een jaar waarin Putten verder gaat bouwen aan een dementievriendelijke gemeente. Het team ‘dementie’ van de Stichting Gelukkig Ouder Worden heeft zich ingezet om deze avond mogelijk te maken.

Ernest Beuving speelde voor een volle theaterzaal zijn, speciaal voor deze avond, aangepaste voorstelling waarbij dementie centraal stond

“Dementie is vaak dichterbij dan we denken. Eén op de vijf mensen krijgt ermee te maken. Voor een avond als deze hebben we een draaiboek die we kunnen volgen. Maar voor dementie is er geen draaiboek”, aldus Astrid van Schaik, voorzitter van de Stichting Gelukkig Ouder Worden.

Wethouder Sander van Nieuwenhuizen opende de avond officieel met de woorden: “We staan vanavond stil bij dementie, een onderwerp dat ons bijna allemaal raakt. In Putten wonen ongeveer vijfhonderd mensen met dementie en de verwachting is dat dit aantal in 2050 verdubbeld zal zijn. Dementie is een uitdaging voor veel families en gemeenschappen. Het raakt niet alleen degenen die het direct ervaren, maar ook hun geliefden en de mensen die voor hen zorgen. Het vergt begrip, geduld en vooral compassie. Het beginstadium van dementie brengt bij betrokkenen vaak een gevoel van onzekerheid met zich mee. Niet zelden veroorzaakt door onbekendheid met dementie. Het is bekend dat ongeveer bij één derde de diagnose dementie nog niet is gesteld. Het is daarom van groot belang dat we de aandacht vestigen op dit onderwerp. Als gemeente Putten werken we toe naar een dementievriendelijke gemeente. Eén van de stappen die we nemen is de inzet op ontmoeting voor thuiswonende mensen met (beginnende) dementie en hun familie en mantelzorgers.”
Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Verandering begint bij bewustwording. Vervolgens kunnen we gevoelens van onzekerheid en schaamte rondom dementie doorbreken. Inwoners met dementie ervaren namelijk specifieke drempels. Door daar aandacht voor te hebben en een handelingsperspectief te bieden, creëren we met elkaar een omgeving waarin dementerenden volwaardig kunnen blijven deelnemen aan de samenleving.”

Na de woorden van de wethouder droeg dorpsdichter Henk Vaessen zijn gedicht ‘Samen aan tafel’ voor. Daarna begon de muzikale voorstelling van Ernest Beuving samen met muzikant Erik Raayman.