​Sprengenbeek in ere hersteld

De sprengenbeek nabij Groevenbeek is in de afgelopen weken schoongemaakt. In opdracht van de gemeente Putten is hierbij een flinke hoeveelheid bladmateriaal en slib verwijderd. 

Hierdoor is het water in de beek weer zichtbaar en komt de cultuur-historische waarde van de beek weer tot zijn recht

De beek kreeg in 2016 een lagere status van het waterschap. Daarmee kwam het onderhoud, dat tot die tijd bij het waterschap lag, terecht bij de eigenaar. “Jarenlang hebben enthousiaste vrijwilligers de beek onderhouden, maar vanwege het steile talud was dat telkens een lastige klus”, zegt Aart van Dusschoten, voorzitter van Stichting Natuur- en Milieubescherming Putten (SNMP). “Ik ben blij dat de beek nu in ere is hersteld. Het professioneel opschonen van deze beek was een jarenlange wens van onze stichting. Bewoners en bezoekers kunnen nu weer volop genieten van dit stukje waardevolle natuur.”

Cultuurhistorische waarde
Bertus Cornelissen, wethouder Landschap en Water, is eveneens content met de opgeknapte beek: “Als nieuw college van burgemeester en wethouders vinden we het belangrijk dat er meer aandacht komt voor de cultuurhistorische waarde van de (sprengen)beken in ons landschap. Het onderhoud dat de afgelopen weken door lokale aannemer Gijs van de Bunt is gedaan, met oog voor de historische waarde, bodemopbouw en natuurwaarde, past helemaal binnen deze ambities.”

Droogte op de Veluwe
De afgelopen jaren waren erg droog en dus stond er weinig tot geen water in de beek. Door de droogteproblematiek op de Veluwe zakt het grondwater en daarmee wordt de beek nauwelijks gevoed. Door het onderhoud is het water weer zichtbaar geworden. Wethouder Cornelissen: “Samen met de provincie Gelderland en het waterschap Vallei en Veluwe zijn we bezig om meer grip te krijgen op de droogte. Daarom trekken we samen op en doen bijvoorbeeld grondwateronderzoek. Over de uitkomsten hopen we later dit jaar meer te kunnen zeggen.”

De gemeente bekijkt of er in dit deel van Putten nog meer maatregelen nodig zijn om het grondwaterpeil op niveau te houden. Dit gebeurt in nauw overleg met Waterschap Vallei en Veluwe, Landgoed Volenbeek en Stichting Natuurmonumenten als eigenaar van Landgoed Groevenbeek. Ook met bewoners in de omgeving van de Beekweg kijkt de gemeente naar oorzaken en mogelijke oplossingen van de droogte. Daarnaast vindt er afstemming plaats met de gemeente Ermelo, aangezien een deel van de sprengenbeek Ermelo’s grondgebied is.

Opgeschoonde sprengenbeek in Putten nabij Groevenbeek