Statenleden nu wel aanwezig bij gevaarlijk kruispunt

​De Statenleden van de provincie Gelderland kwamen vorige week niet opdagen bij het kruispunt van de Hoofdlaan met de Oude Rijksweg, maar vandaag (woensdag 20 april) werd dat goed gemaakt.

Een delegatie Statenleden was vanmorgen wel naar het kruispunt gekomen om de gevaarlijke oversteek bij de Hoofdlaan te bekijken.

Ook de bewonersgroep die zich al jaren inzet om het kruispunt veiliger te krijgen was aanwezig. Daarnaast waren er ook nog leden van de Fietsersbond en een afvaardiging van de lokale VVD bij het kruispunt te vinden.

Astrid van Os van de bewonersgroep geeft aan: “De Statenleden waren onder de indruk hoe onoverzichtelijk het kruispunt is en hoe gevaarlijk het was. Ook waren ze onder de indruk over onze presentatie in de Staten. Daar hebben we de petitie aangeboden en nadrukkelijk de vijf mensen genoemd die daar de afgelopen tijd een ernstig ongeluk hebben gehad. Ook hebben we stilgestaan bij het overlijden van Mees. We zien regelmatig chaotische situaties van krioelende fietsers en auto’s die daar te hard rijden. Ik ben wel een beetje sceptisch over de diverse toezeggingen en wil eerst zien en dan geloven dat er wat wordt opgelost. Wel zijn we het er allemaal over eens dat het kruispunt niet veilig is en dat de reconstructie daar niets aan heeft verbeterd. Nu werd er gesproken over een korte termijn- en een lange termijnoplossing. Wij zijn, voor de korte termijn, blij als er weer waarschuwingsborden komen om automobilisten erop te wijzen dat dit een fietsoversteekplaats is en uiteraard willen we, op de langere termijn, graag een rotonde. Maar het allerliefste willen we dat de weg bij de bebouwde kom wordt getrokken en dat de snelheid omlaag gebracht wordt naar vijftig kilometer per uur. Maar daar gaat echt veel meer tijd overheen.”

Volgens Albert de Bruin van de VVD lijkt de oplossing nu toch richting een rotonde te gaan.  “Beelden zeggen meer dan duizend woorden. De aanwezige Statenleden zagen nu zelf hoe gevaarlijk de oversteek van de Hoofdlaan met de Oude Rijksweg is. Als VVD  Putten hebben we hier al langer voor gepleit en het plaatsen van een rotonde op die plek staat ook beschreven in ons verkiezingsprogramma. We nemen dit zeer zeker mee in de coalitiegesprekken. Ik denk dat er provinciaal en plaatselijk voldoende inzicht is en een erkenning van de noodzaak om deze (levensgevaarlijke) oversteekplaats nu eindelijk echt aan te pakken. Zowel de bewonersgroep, Statenleden en de aanwezige leden van de fietsersbond waren, net als wij, eensgezind om dit nu eindelijk eens echt op te lossen.”

De Bruin vervolgt: “We hebben met zijn allen gezien hoe groepen jongeren de weg moesten oversteken, terwijl de auto’s met tachtig kilometer per uur langs rijden op nog geen meter van de fietsers. Nu is het geen tekentafelwerkelijkheid meer, het is gewoon gevaarlijk. Die rotonde moet er komen voor de verkeersveiligheid. Dit is geen ideologisch probleem. Wij zullen nu de juiste keuzes moeten maken en ons er hard voor maken.”

Foto: Jorrit Heinen