In reactie op schriftelijke vragen van de VVD heeft het college van burgemeester en wethouders inzicht gegeven in de stand van zaken rondom statushouders in Putten. Hoe verloopt hun inburgering, werktraject en integratie? De feiten op een rij.
Dit betreft 31 gezinnen en negen alleenstaanden. Statushouders behouden hun status tot ze genaturaliseerd zijn. Sommigen vallen nog onder de oude Wet Inburgering 2013, maar steeds meer mensen volgen het nieuwe traject onder de Wet Inburgering 2021 (WI2021).In totaal wonen er momenteel 125 statushouders in Putten.
De gemiddelde wachttijd voor huisvesting bedraagt tussen de twaalf en achttien maanden. De wachttijd loopt erg uiteen en is afhankelijk van de beschikbare woningen bij Woningstichting Putten.
Werk en participatie
Sinds de invoering van WI2021 zijn 53 volwassen statushouders in Putten komen wonen. Onderdeel van het inburgeringstraject is een vorm van participatie. Dit is een werkervaringsplaats, vrijwilligerswerk of betaald werk. Er zijn inmiddels vijftien statushouders betaald aan het werk, dat is 28,3 procent. De sectoren waarin zij werken zijn divers, waaronder onderwijs, schoonmaak, bouw, welzijn, logistiek, productie, horeca en techniek.
Inburgering en taal
Gemiddeld duurt het ongeveer zes maanden voordat statushouders starten met hun inburgeringstraject. Deze wachttijd wordt voornamelijk veroorzaakt door het docententekort bij taalscholen. Er zijn onder de WI2021 tot nu toe drie succesvol afgeronde inburgeringstrajecten. Een gemiddeld inburgeringstraject voor een statushouder duurt ongeveer drie jaar.
Begeleiding richting werk
Statushouders worden geholpen met het sollicitatieproces, schrijven van de motivatie en het zoeken van vacatures. Indien nodig wordt aangesloten bij sollicitatiegesprekken of er worden diverse instrumenten vanuit de gemeente of de arbeidsregio ingezet, zoals proefplaatsing, werkervaringsplaats of jobcoaching. De statushouders worden actief bij werkgevers in de regio aangeboden. Er worden onder andere ‘open deuren dagen’ en kleine banenmarkten georganiseerd. Ook is er generieke ondersteuning voor statushouders, zoals het voortraject Taal van de bibliotheek. Daarnaast worden cultuurdeskundigen ingezet. Dit zijn hulpverleners die zelf een andere culturele achtergrond hebben en culturele belemmeringen voor het vinden van werk kunnen wegnemen.
Statushouders mogen passend werk niet weigeren. Bij vermoedens van zwart werk wordt sociale recherche ingeschakeld, net als bij andere uitkeringsgerechtigden. De gemeente heeft zes boetes opgelegd binnen de 61 lopende inburgeringstrajecten, bijvoorbeeld wegens het niet nakomen van afspraken.
Samenwerking en knelpunten
De gemeente werkt nauw samen met maatschappelijke organisaties als Humanitas en Putten voor Elkaar. Wel is er een tekort aan vrijwilligers, wat integratieprojecten onder druk zet. Kinderen van statushouders mogen gebruikmaken van kinderopvang, mits de ouders een inburgerings- of re-integratietraject volgen. Via samenwerkingen met bibliotheek, scholen en welzijnsorganisaties zet Putten in op scholing, sociale activering en arbeidstoeleiding.
Putten werkt actief aan integratie, maar kampt net als veel andere gemeenten met praktische uitdagingen zoals wachttijden, vrijwilligersgebrek en beperkte capaciteit in het taalonderwijs.