Stichting Samen Verder onthult gedenksteen bij monument Sarah

Omdat het vandaag (zaterdag 27 januari) International Holocaust Memorial Day​ is, heeft het bestuur van de Stichting Samen Verder Putten stil gestaan bij deze jaarlijkse herdenking. Dat deden de leden van de stichting bij het monument Sarah. Dit monument is geplaatst ter herinnering aan het Joodse werkkamp wat van het voorjaar van 1942 tot 2 oktober 1942 was gevestigd in kasteel de Vanenburg.

In de nacht van 2 oktober 1942 werden de 125 mannen van het Joodse werkkamp op transport gezet via Westerbork naar Sobibor

De korte plechtigheid die vanmorgen werd gehouden bestond uit de onthulling van een gedenksteen waarop de datum van de wegvoering van de Joodse mannen uit het werkkamp staat vermeld. Ook was er een korte toespraak vanuit de Stichting Samen Verder Putten, waarbij de woorden van Rabbijn Jacobs 'kijk niet weg', die hij sprak bij de onthulling van het monument in 2017, centraal stonden. "Een oproep die vandaag de dag actueler is dan ooit, als wij kijken naar de oorlog in Gaza, en ook wat dat aan sentimenten losmaakt. Wij denken onder andere aan de bekladdingen in Putten van de laatste weken", aldus de voorzitter. 

Het monument Sarah bevindt zich bij de oprit naar het kasteel.