Terugkoppeling van de gemeente cruciaal voor Puttense jongeren

Burgemeester Lambooij nam afgelopen donderdag een brief van Puttense jongeren in ontvangst. In deze brief vertellen de jongeren hoe ze de afgelopen maanden hebben ervaren, welke dingen er bij de jongeren spelen en wat er volgens hen beter kan in Putten.

De jongeren zijn door Spectrum benaderd en Lotte (15) en Joyce (15) overhandigden de brief en gingen met de burgemeester in gesprek.

"Alles begon met een oproep van minister-president Rutte aan de Nederlandse jongeren. De Puttense gemeenteraad sprong hierop in en heeft ons verzocht om Puttense jongeren te benaderen en hen te vragen wat ze nodig hebben in deze tijd. Ik neem de brief graag in ontvangst en heb er al een paar leuke aanbevelingen in zien staan. Ik zorg ervoor dat de gemeenteraad de brief ontvangt en ook daadwerkelijk iets met de aanbevelingen gaat doen. Tevens willen we graag contact met jullie houden, zodat we jullie kunnen laten weten wat we met de adviezen en aanbevelingen hebben gedaan”, aldus Lambooij.In de brief gaven de jongeren aan: “Wij merken dat het best lastig is om jongeren bij dit soort dingen te betrekken. De gemeente is voor veel van ons toch iets ingewikkelds en ‘op commando’ met ideeën komen is ook zoiets. Het helpt misschien als dit vaker gedaan zou worden. Dus niet alleen bij een crisis. Daarnaast hebben sommigen van ons het idee dat de gemeente toch niet met onze adviezen aan de slag gaat.”

De jongeren geven verder aan: “Wat was de afgelopen periode saai. Geen evenementen, geen sport, niks doen met vrienden, geen Koningsdag en andere feesten. Alleen maar appen. De digitale lessen waren goed te volgen, maar de meeste jongeren vinden dat toch maar niks. Je mist de ontmoeting en de verveling sloeg echt toe. Wij hopen dat er bij een tweede coronagolf meer naar ons wordt gekeken en dat er eerder contact met ons wordt gezocht. Nu mag er gelukkig wel wat meer, maar het is lastig dat je alles moet plannen. Gewoon even met je vrienden en vriendinnen iets ondernemen is er niet bij.”

“Wij vragen de gemeenteraad om iets voor jongeren onder de achttien te doen. Open bijvoorbeeld een jongerencafé. Gewoon een gezellige avond één keer in de maand met een goede DJ. Ook een goede plek voor 18+ zouden we graag in Putten zien. Dan blijven wij in Putten en gaan wij niet allemaal naar Ermelo”, legt Joyce uit. “De keten zijn nu verboden, maar we zouden ze graag gelegaliseerd zien en dan méér willen laten controleren. De keten zijn voor ons een ‘huiskamer’, een plek waar wij elkaar ontmoeten. Wij willen graag zelf de leiding krijgen over ons eigen plekje. Wij zouden het goed vinden als de gemeente meer in gesprek gaat met de mensen van de keten. Nu zijn veel jongeren uit keten vooral boos, omdat het vooral steeds gaat over de hoeveelheid alcohol en er is geen ruimte om te praten over de sociale kant van de keten. Gemeente ga langs bij de keten! Praat met ons, niet over ons. Minder tegenover elkaar, meer met elkaar.”

Lotte geeft aan: “Zoek ons op in plaats van andersom. Dus kom naar ons toe. Dit kan bijvoorbeeld dat de gemeente (medewerkers, bestuurders en raadsleden) een fietstocht organiseren langs de verschillende keten, de straat en plekken die bij ons populair zijn. Ook zouden we graag meer activiteiten in de zomer zien op het gebied van sport voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar.”

Ook vragen de jongeren om hulp bij het zoeken van een baantje. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een platform via Social Media (Instagram) te maken waar baantjes op worden geplaatst.

Lambooij reageert op een aantal adviezen: “Er zitten erg leuke initiatieven bij. De gemeente gaat niet over het exploiteren van een jongeren café. Wellicht zijn er ondernemers die dit willen opstarten. Planologisch zijn hier wel mogelijkheden voor. De gemeenteraad discussieert na het zomerreces over de keten. Jullie zijn van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Graag zouden we jullie opzoeken, maar dan willen we wel weten waar jullie zitten.”

Joyce geeft aan: “We hebben met jongeren van de keet gesproken en zij wilden eerst wel een filmpje maken, maar later toch niet. Ze zijn bang dat de gemeente er dan achter komt waar we zitten en dat we dan alsnog weg moeten. Wij hebben grote behoefte aan sociaal contact.”
Lambooij geeft aan: “Ik denk wel dat de gemeenteraad er iets mee wil doen.”

Uiteindelijk spreken allen de wens uit dat er contact blijft en dat er terugkoppeling van de brief komt vanuit de gemeenteraad.