Tijdens Beursvloer Putten werden weer bijzondere deals gesloten

​Door Annemieke Westphal - Astrid van Ee opende gisteravond (donderdag 16 maart) de vierde Beursvloer Putten met de woorden: “Dit is een bijzonder evenement. Want waar kunnen we tegenwoordig nog heen zonder dat de knip opengaat.” 

Het doel van de beursvloer is dat lokale bedrijven, sportclubs, overheden, serviceclubs, scholen, maatschappelijke organisaties en vrijwilligersorganisaties elkaar ontmoeten in een laagdrempelige én dynamische sfeer

De deelnemende organisaties kijken wat ze voor elkaar kunnen betekenen door het sluiten van deals met volledig gesloten beurs.

Van Ee vervolgt: “Het jaar 2023 is voor de gemeente Putten het jaar waarin vrijwilligers centraal staan. Uit de evaluatie van Beursvloer 2021 bleek dat veel verenigingen en stichtingen dringend behoefte hebben aan vrijwilligers. Dit heeft de werkgroep geïnspireerd om naast de bestaande vorm van de Beursvloer ook aandacht te vragen voor vrijwilligers tijdens Beursvloer Putten”, legt Van Ee uit. “Beursvloer Putten is een initiatief van Servicepunt vrijwillige inzet, Putten voor Elkaar en Christelijk College Groevenbeek. Maar laten we ook de gemeente Putten en Kringloopwinkel Overnodig niet vergeten. Wat hebben de initiatiefnemers en de werkgroep een mooi evenement neergezet. En wat dacht u van de leerlingen van Groevenbeek. Zij hebben de aula gezellig gemaakt en hebben allemaal lekkere hapjes gemaakt.”

Wethouder Van den Hoorn werd op het podium geroepen en vertelde: “De gemeente is van mening dat vrijwilligers het cement van de samenleving zijn en daar heeft de gemeente enorme waardering voor. We vragen daarom ook blijvende aandacht voor onze vrijwilligers in samenwerking met Welzijn Putten en Servicepunt vrijwillige inzet. Daarom gaan we iedere maand een vrijwilliger in het zonnetje zetten en er komt een portret van diegene te hangen in Stroud. Laten we elkaar tijdens de beursvloer ontmoeten en kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Wij vinden het belangrijk dat initiatieven als de beursvloer er zijn en ondersteunen dat als gemeente graag.”

Van Ee vraagt de deelnemende bedrijven en verenigingen om extra aandacht te hebben voor de groep jongeren die zich De Verschilmakers noemen. “De groep bestaat voornamelijk uit jonge meiden dus er is nog volop ruimte voor jongens. Heeft u een klus of project en u weet niet goed hoe u jongeren kan motiveren. Maak dan eens kennis met De Verschilmakers.”

Niels van der Bunt is door de gemeente Putten uitgeroepen tot de vrijwilliger van het jaar in de categorie tot 25 jaar en ook hij werd op het podium geroepen. Niels zet zich al jarenlang in als technicus van Beachpull Putten, maar ook bij Korfbalvereniging de Meeuwen, de Hervormde kerk en bij Menvereniging Het Gouden Span. “Wat brengt het jou om vrijwilliger te zijn en heb je tips voor andere jonge vrijwilligers”, vroeg Van Ee. Niels gaf aan: “Ik vind het leuk om met elkaar ergens iets leuks van te maken. Zoek iets wat je leuk vindt en doe het niet in je eentje, maar samen. Maak er met zijn allen iets leuks van.” Van Ee reageert: “Wat mooi dat dit soort jongeren in Putten rondlopen.”

Als laatste spreker betrad Paul Toes uit Ermelo het podium. Paul kreeg op 16-jarige leeftijd een scooterongeluk en kwam in een rolstoel terecht. Na allerlei omzwervingen ging hij uiteindelijk rolstoelbasketballen en heeft Nederland zelfs vertegenwoordigd op de paralympics. Nu is hij ondernemer en geeft rolstoelbasketbalclinics. Hij vertelde zijn inspirerende verhaal. De aanwezigen luisterden ademloos. Daarna daagde hij de aanwezigen uit om zelf plaats te nemen in een rolstoel. Notaris Lodewijk Kortland en wethouder Jim van den Hoorn namen als eerste plaats. Met tips en tricks van Toes konden de beide heren al snel allerlei manoeuvres maken met de rolstoel.

Maar eerst opende Van den Hoorn de vierde editie van Beursvloer Putten door op de gong te slaan. De aanwezige verenigingen en bedrijven begonnen onmiddellijk met elkaar te onderhandelen en er werden leuke en waardevolle deals gesloten. Zo kwam wethouder Van den Hoorn bij Puttense Zaken terecht en vroeg of dit online platform publiciteit wilde geven aan een training over dementie die wordt gegeven aan de gemeente. Als tegenprestatie gaat de wethouder journalistiek werk verrichten voor Puttense Zaken. Er werden rolstoelclinics geruild voor vervoer, dineren, publiciteit en gezelligheid. Beachpull Putten haalde bij verschillende bedrijven vrijwilligers op in ruil voor vrijkaarten en publiciteit. Museumbezoeken werden aangeboden voor een cursus etaleren en een geheel verzorgde middag met hapjes en drankjes. Ook boden bedrijven hun expertise aan tegen het bakken van oliebollen of andere lekkernijen. Gijsbert-Willem Evers van Buren Netwerk Putten liep met een bordje om zijn nek met de vraag ‘Wie kan ons helpen bij het maken van een promotiefilmpje over het Buren Netwerk Putten?’. Hij kon een deal sluiten met Landstede MBO. Zij gaan studenten zoeken van Media &Vormgeving om hierbij te helpen. Als tegenprestatie wordt er een gastles gegeven op school over burgerschap.

In totaal deden er negentien bedrijven mee aan Beursvloer Putten en hadden zich vijfentwintig maatschappelijke organisaties, verenigingen en stichtingen aangemeld. Nadat de wethouder op de gong had geslagen als eindsignaal van de onderhandelingen maakt Astrid van Ee bekend dat er eenenzestig deals met een waarde van bijna 44.000 euro waren afgesloten met dichte beurs.