​Toegang in het sociaal domein (column)

Creëer één loket waar inwoners terecht kunnen met al hun vragen op sociaal gebied. Dat is de gedachte achter het begrip ‘brede toegang’, waar de gemeente Putten afgelopen jaar een pilot mee heeft gelopen.

 'Regels spreken elkaar soms tegen en kunnen een oplossing in de weg staan'

In de praktijk blijkt namelijk dat mensen die zich met een kwestie bij de gemeente melden, vaak ook vragen hebben die betrekking hebben op andere leefgebieden, waarvoor ze echter bij een ander loket moeten zijn. Deze zwerftocht van loket naar loket is nogal ongewenst, vindt ook Wij Putten.

Actief meedenken met een inwoner en problemen laagdrempelig oplossen is veel beter en efficiënter dan het doorverwijzen naar het volgende loket. Toch is de praktijk weerbarstig. Regels spreken elkaar soms tegen en kunnen een oplossing in de weg staan. De fractie van Wij Putten wil dat de gemeente de totale situatie van inwoners bekijkt en meedenkt in maatwerkoplossingen.

De problematiek is actueel. Onzekerheid over inkomen en compensatie vanwege corona, maar ook stijgende vaste lasten maken dat meer mensen financiële zorgen hebben. Niet alleen mensen met een minimuminkomen, maar ook  mensen met een hoger inkomen ervaren een grotere uitdaging om rond te komen. Voor mensen met een laag inkomen heeft de gemeente de bijstand als vangnet, maar dat is er niet voor mensen met een hoger inkomen. Mijn zorg is de vraag of deze mensen weten dat ook zij bij de gemeente kunnen aankloppen voor advies en hulp bij geldzorgen.

Onlangs heeft het college de gemeenteraad geïnformeerd over de stand van zaken met de pilot rond de brede toegang. Naar aanleiding daarvan heb ik namens de fractie van Wij Putten gevraagd om de kwestie nog eens op de agenda van de commissie Samenleving te zetten, want we willen graag weten hoe er invulling wordt gegeven aan de brede toegang en of dienstverlening aan de inwoners daadwerkelijk centraal staat. Wij Putten hecht hier veel belang aan. De fractie is benieuwd naar de toelichting van de wethouder op het verloop van de pilot en de resultaten ervan.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Jannita la Roi, raadslid namens Wij Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected]