​Twee Putters vertellen over het dorp van hun jeugd

De Schenkerij van de Mariahoeve stroomde na de herdenking van de razzia bij het monument, op maandagavond 2 oktober, vol met belangstellenden voor de lezing van Evert de Graaf en Gijs de Vries. 

Zij vertelden die avond over het tumult, dat in december 1977 in het dorp ontstond en vertoonden de film waar alles om draaide

Het werd zo druk, dat enkelen rond acht uur geen plek meer konden vinden. Het werd een boeiende, verhelderende avond. Na afloop gaven verschillende aanwezigen te kennen, dat zij de avond niet graag hadden willen missen.

Op maandag 6 november gaan Evert en Gijs in de Schenkerij van de Mariahoeve opnieuw over hun geboortedorp vertellen. Dit keer vertellen zij over het dorp tijdens hun kinderjaren en hun jeugd. Zij nemen de aanwezigen mee terug naar de jaren 50 en 60. De tijd waarin aan de Stationsstraat (waar nu de Mennestraat is), nog de coöperatieve melkfabriek in werking was. Kolenboer Weitgraven de zakken met eierkolen vulde om ze vervolgens op zijn auto te laden om ze naar zijn klanten te brengen. De melkrijder, de brandweer en de meelhandelaar maakten voor hun vervoer gebruik van de oude militaire wagens uit de oorlog.

Het is de tijd dat Klaas van Dasselaar met zijn karretje door de straten ging om er alles netjes uit te laten zien. “Schele Evert” ging langs de huizen om de schillen op te halen om ze daarna aan een boer te verkopen. Evert en Gijs zullen vertellen over de school aan de Papiermakerstraat, waar ze beiden naar school gingen. Over het onderwijs, de kerk en de vele verenigingen die het dorp telde.

De film “Ons Dorp” uit 1951 zal de verhalen ondersteunen. Evert heeft alles over de totstandkoming van deze film weten te achterhalen. Op verzoek van omroep Gelderland heeft hij in januari 2022 samen met Peter Kieft een toelichting op de beelden gegeven. Aan de grote parade die op woensdagavond 13 juni 1951 bij hotel-restaurant “’t Puttertje" van start ging, nam een groot gedeelte van de bevolking deel. Als ze niet meeliepen, dan stonden ze wel langs de kant te kijken. In het Puttens Nieuwsblad van 1 juni stond het volgende citaat te lezen: “Met spanning wordt de opnamedag tegemoet gezien, want dan zal dankzij het Puttens Mannenkoor en Excelsior, Putten het Nederlandse Hollywood kunnen worden”.

Het belooft weer een boeiende avond te worden. Belangstellenden zijn op 6 november vanaf 19.30 uur van harte welkom op De Mariahoeve aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. De avond begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 5,00 euro ( inclusief koffie/thee).