Tweede deel van Putters en Puttenaren verschijnt

Ruim zes jaar nadat het eerste deel uitkwam, verschijnt in november het tweede deel van het boek Putters en Puttenaren, een geschiedenis van Putten in levensverhalen. De presentatie van het boek vindt plaats op donderdag 24 november tijdens een deelnemersavond van het Puttens Historisch Genootschap (PHG) in de Aker. 

Het boek bevat 45 nieuwe portretten van markante vrouwen en mannen uit Putten, van ‘boeren, burgers en buitenlui’

Deze 45 portretten vertellen niet alleen iets over de persoon in kwestie, maar schetsen samen met de 43 portretten uit het eerste deel ook een beeld van de indringende geschiedenis van dorp en gemeente Putten. Een microgeschiedenis van de zestiende eeuw tot het heden. Het boek is een schatkamer vol verhalen over bijzondere arbeiders, bestuurders, geestelijken, gezondheidswerkers, journalisten, kunstenaars, ondernemers, schoolmeesters en verzetsstrijders. Onder hen een adellijke playboy, een minister in oorlogstijd, een spirituele torenbouwer, en een olympisch amazone. Het is een kennismaking met aloude Putters en nieuwgekomen Puttenaren, die het dorp hebben opgebouwd en tot bloei gebracht.

De redactiecommissie bestaande uit Bert Paasman, Johannes van Hell, Evert de Graaf, Jolette van Eijden en Margreet van Wijk, heeft jarenlang gewerkt aan de samenstelling. Ook diverse gastschrijvers hebben aan het boek bijgedragen, onder wie de Puttense journalist Tijs van den Brink, vooral bekend van de vele artikelen die hij voor De Puttenaer schreef. De burgemeester zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en leden van de redactiecommissie verzorgen een kleine bloemlezing uit de verhalen. Historicus Beatrice de Graaf, die in de redactiecommissie van het eerste deel zat en ook aan dit tweede deel een bijdrage heeft geleverd, zal een deel van het programma van deze avond verzorgen.

Het boek
Het boek met 45 portretten is rijk geïllustreerd en bevat onder meer diverse foto’s van de bekende Veluwse fotograaf Brand Overeem. Het eerste deel van Putters en Puttenaren was al een kloek boek, maar het tweede deel is met zijn 384 bladzijden nóg omvangrijker. Het boek is een uitgave van de stichting Regionaal Spitwerk in Amersfoort. De uitgave heeft langer op zich laten wachten dan de bedoeling was. Door corona waren bibliotheken en archieven gesloten, waardoor de schrijvers werden belemmerd in hun zoektocht naar informatie over de betreffende personen. Daarnaast werken ook de nieuwe regels omtrent AVG bepaald niet mee om informatie boven tafel te krijgen.

Het boek (ISBN 9789083278322) kost 24.50 euo en is vanaf 25 november te koop bij de boekhandel en het PHG. De presentatie vindt plaats op donderdag 24 november in zalen- en congrescentrum de Aker aan het Fontanusplein 2 in Putten. De avond begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur) en iedereen is welkom.