Uit de regio: Gemeente Ermelo stuurt brief naar de provincie over de wolf

De gemeente Ermelo heeft woensdag 20 september een brief verstuurd naar de Provincie Gelderland, met betrekking tot de wolf en de wens tot beheersmaatregelen.

Geacht college van Gedeputeerde Staten van Gelderland,

Afgelopen weken is er diverse malen contact geweest tussen provincie Gelderland en gemeente Ermelo over problemen die zich in onze omgeving voordoen vanwege de aanwezigheid van de wolf. Op 19 september 2023 hebben de provincie Gelderland en de gemeente Ermelo om deze reden in gezamenlijkheid een bijeenkomst georganiseerd waarin inwoners hun zorgen hebben kunnen delen.

Middels deze brief willen wij u deze zorgen (nogmaals) op het hart drukken. Wij verzoeken u om zo snel als mogelijk tot verdere beheersmaatregelen van de wolf te komen. Zeer binnenkort bieden wij u hiervoor enkele praktische handvatten aan op basis van geleerde lessen van succesvolle beheersmaatregelen bij andere populaties.

Na lange afwezigheid heeft de wolf zich afgelopen jaren opnieuw gevestigd in onze omgeving. Over deze herintrede wordt verschillend gedacht: veel mensen vinden het een prachtige ontwikkeling, voor anderen is een roofdier in de buurt een regelrechte nachtmerrie. Ook in onze gemeente zien wij voor- en tegenstanders van de wolf. Hierbij lopen de emoties soms hoog op. Als gemeentebestuur doen wij alles wat in onze macht ligt om te voorkomen dat de wolf een bron van verdeeldheid wordt in Ermelo. Maar hiervoor hebben wij ook uw hulp nodig.

Bij de zorgen over de wolf gaat veel aandacht uit naar het gevaar voor de dieren die hobbymatig of professioneel worden gehouden. Zo ook in Ermelo. De inmiddels vele (voor)beelden van dieren die zijn gedood door de wolf roepen veel emoties op bij de inwoners van onze gemeente: van boeren die het beste met hun dieren voorhebben, tot ouders en kinderen die door het leefgebied van de wolf fietsen op weg naar school. Naast de zorgen over de dieren, vragen wij ook nadrukkelijk uw aandacht voor de zorgen over het gevaar voor de kinderen. Er bestaat immers geen garantie dat een dergelijk incident zich nooit voor gaat doen.

Wij wijzen u daarnaast op de invloed die de herintrede van de wolf op lange termijn kan hebben op de Veluwe als toeristische trekpleister. Zonder additionele maatregelen zien wij het als reële optie dat toeristen, bijvoorbeeld jonge gezinnen, de Veluwe liever links laten liggen. Met alle gevolgen van dien voor deze belangrijke sector.

Voor de korte termijn vragen wij uw toestemming om waar nodig beheer te kunnen toepassen, in de landelijke gebieden waar incidenten hebben plaatsgevonden. Voor de langere termijn zien wij graag uitbreiding van de mogelijkheden voor structureel beheer van aantallen dieren in onze natuurgebieden. Deze mogelijke uitbreiding zou kunnen gelden voor de wolf, maar wellicht ook voor andere soorten waarvan de populatie onevenredig groeit in relatie tot wenselijke natuurwaarden en draagkracht van de omgeving.

In afwachting van uw reactie, met vriendelijke groet,

Het college van burgemeester en wethouders van Ermelo,
A.M. Weststrate,               P.T. van Daalen
secretaris                           burgemeester

Foto: Pixabay