Van den Hoorn en Van Nieuwenhuizen willen luisteren en zichtbaar zijn

​De wethouders Van den Hoorn en Van Nieuwenhuizen blikken vooruit op 2024. Wat kunnen we het komende jaar verwachten en waar zitten de knelpunten voor Putten.

In gesprek met wethouder Sander van Nieuwenhuizen en wethouder Jim van den Hoorn

Voor wethouder Van den Hoorn staat 2024 in het teken van de planvorming voor de ontwikkeling van de sporthallen, de huisvesting van het onderwijs en het vraagstuk rondom de bouw van een school in Halvinkhuizen. “Rond de zomer komen we met een concreet plan over onderwijshuisvesting.”

Ook de jeugdzorg en eenzaamheid onder ouderen vragen de aandacht van deze wethouder. “De zorg staat onder druk. We hebben minder personeel en de zorgvragen nemen toe. Nu hebben we nog de zekerheid van de beschikbaarheid van zorg. Maar als we niets doen dan zijn we daar, in de toekomst, niet meer zo zeker van. Dat zal de komende jaren ook richting de inwoners zichtbaarder worden. De huidige zorgsystemen zullen dus moeten veranderen. We moeten zorgtaken anders invullen en de zorgkant ontlasten. We moeten anders gaan denken en de schaarste van personeel op een goede manier gaan inzetten”, legt Van den Hoorn uit.

Jeugdzorg
De mentale gezondheid van jongeren staat onder druk. “De GGD monitort dit en ook in Putten herkennen we de landelijke cijfers. De staatssecretaris wil af van gesloten jeugdzorg. Maar hoe zorgen we ervoor dat deze vorm van zorg niet meer nodig is. Wij zijn begonnen met het project ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ naar het IJslands model. Dit IJslandse preventiemodel is gericht op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien, zonder middelengebruik. We zoeken hiervoor contact met de jongeren, ouders en het onderwijs. We zorgen voor een mooi aanbod op het gebied van sport en cultuur. Putten voor Elkaar is hier volop mee bezig. Ook moeten we ouders meenemen in de leefwereld van de jongeren en hen ondersteunen. Dat is een uitdaging.” Het is volgens wethouder Van den Hoorn de kunst om niet over jongeren te praten maar met jongeren. “Het afgelopen jaar hebben we aanbod rondom preventie gecreëerd voor ouders en hun kinderen. Neem voor het aanbod eens een kijkje op de website www.puttenvoorelkaar.nl. Wethouder van Nieuwenhuizen vult aan: “Ook op cultureel gebied hebben we in Putten een mooi aanbod voor jongeren. Zo heeft theater Stroud mooie projecten als ‘Adopteer een voorstelling’. Daarin komen alle facetten aan bod hoe een voorstelling tot stand komt, maar ook kunnen jongeren daarin ontdekken welke talenten ze hebben. Muziek in de Klas laat kinderen in aanraking komen met muziek. Daar hebben ze meteen contacten met mensen die hen verder op weg kunnen helpen.”

Voor wethouder Van Nieuwenhuizen staat mobiliteit ook hoog op zijn prioriteitenlijst. “Er worden dit jaar een aantal fietspaden opgeknapt. Daar is geld voor gereserveerd. Voor een fietspad aan de noordelijke kant van de Husselsesteeg gaan we een plan maken. Dat doen we samen met de buurt. Volgend jaar staat de uitvoering op het programma. Sommige partijen vinden dat we aan het oppotten zijn”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Maar we gaan de komende jaren miljoenen investeren. Denk aan het centrumplan, Groevenbeek, de zuidelijke ontsluitingsweg. Dat gaat de komende jaren allemaal zijn beslag krijgen. We investeren juist de komende jaren heel erg veel. Bij de uitvoering van het centrumplan hebben we echt uitdagingen. We hopen dat het goed gaat en dat de winkeliers en het winkelend publiek zo min mogelijk overlast zullen ervaren. Daar heb ik wel vertrouwen in. Voor de zuidelijke ontsluitingsweg is het nog onduidelijk waar het tweede deel van de route komt te liggen. De route komt door veel achtertuinen en weilanden van particulieren heen. We gaan hiervoor met de mensen praten. Dus voor deze weg geldt dat we niet eerst een route presenteren. We proberen eerst de pijnpunten in beeld te krijgen en van daaruit maken we een route. We willen dit echt samen met de mensen in het gebied doen. We willen dat onze inwoners gezien en gehoord worden. Het is een grote uitdaging, maar deze weg kan zoveel effect hebben op ons hele wegennet dat het wel belangrijk is. Deze puzzel gaan we de komende tijd leggen. Dit voorjaar wordt ook de Van Geenstraat opgeknapt. We nemen hierin ook de fietsoversteekplaatsen en de rotonde mee. Kleine aanpassingen kunnen soms een groot verschil maken voor de weggebruikers. Ook gaan we ons buigen over de Engweg. Dat is een weg waar heel veel belangen bij elkaar komen. Fietsers komen daar het dorp in en auto’s rijden hier juist om het dorp heen. We zijn nu bezig met de planvorming en zoeken uit wat de best passende inrichting is. De Engweg staat wat ons betreft met stip op nummer 1. Het is een ingewikkelde weg, maar ik vind het heerlijk om daarover na te denken.”

Van den Hoorn vindt het contact met de inwoners van Putten erg belangrijk. “We staan midden in de samenleving en zijn allemaal makkelijk te benaderen. Ik denk dat de inwoners dat ook wel zo ervaren.  Onlangs liep ik mee met de wandelclub van Welzijn Putten en daar hoorde ik van inwoners dat er knelpunten waren bij bepaalde wegen. Dan loop ik even bij collega Van Nieuwenhuizen binnen en bespreek dat met hem.” Van Nieuwenhuizen noemt nog een voorbeeld. “Ik had laatst een gesprek met een inwoner die al jaren problemen had met het openbaar groen in zijn omgeving. Het dreigde een slepend conflict te worden. Daar hebben we meteen een ambtenaar heen gestuurd en het is opgelost. Als je iets snel op kan pakken, dan moet je het ook snel doen. Soms kunnen we echt het verschil maken voor die ene inwoner en als dat kan zullen we het zeker doen. Dit doen we natuurlijk niet alleen. We hebben daar de hele ambtelijke organisatie bij nodig.”

Van Nieuwenhuizen geeft aan: “Uiteraard kunnen we niet voor iedereen alles realiseren. Maar luisteren en zichtbaar zijn, dat kunnen we wel. Daarnaast vind ik het belangrijk om aan de inwoners uit te kunnen leggen waarom iets niet kan.“ Van den Hoorn gelooft dat het vertrouwen in de overheid groeit, omdat het lokaal bestuur zo zichtbaar is. “Dat vind ik een positieve ontwikkeling. Ik vind het dan ook een voorrecht om dit werk te mogen doen in het dorp waar ik ben geboren en opgegroeid.” Ook Van Nieuwenhuizen vindt het mooi om te mogen bouwen aan zijn eigen dorp. “Daar haal ik veel energie uit.”

​In gesprek met de wethouders Van den Hoorn en Van Nieuwenhuizen. Ze blikken vooruit op 2024. Foto en tekst: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer