Veel activiteiten tijdens Open Monumentendag in Putten

Putten doet mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 9 september 2023. Meerdere eigenaren en bewoners stellen tussen 10.00 uur en 16.00 uur hun monument of museum open voor publiek en organiseren speciaal voor deze dag extra activiteiten voor de bezoekers.

Wat is er te doen tijdens de Open Monumentendag in Putten?

De Open Monumentendag wordt geopend door wethouder Sander van Nieuwenhuizen om 10.15 uur bij Korenmolen ’t Hert. Hij gaat de 'vang van de molen lichten' en stelt daarmee de molen in werking. Daarna gaat de wethouder met illustrator Kim den Dulk urban sketchen; zij gaan de molen natekenen. Belangstellenden kunnen meedoen met Urban Sketching. Met potlood en aquarelverf tekenen deelnemers Korenmolen ‘t Hert na en zo komen ze er achter dat er nog veel meer te zien is. Kim geeft aanwijzingen en tips, leuk voor jong én oud. Schuif gezellig aan tussen 10.30 uur en 13.00 uur en van 13.30 uur tot 15.30 uur.

Op veel locaties is er van alles te zien en te beleven, neem bijvoorbeeld eens een kijkje achter de muur van Landgoed Bijstein of loop binnen bij de Oude Kerk op het Kerkplein. In de Beukenheg (gebouw woningstichting) vertelt Bert Paasman, medeschrijver van het boek 'Het land van de Jonker', over de geschiedenis van het pand.

Bij een bezoek aan Kasteel de Vanenburg verzorgt tuinbaas Richard rondleidingen, zijn er demonstraties door siersmid Koen, ontmoetingen met imker Emma en is kunstenaar Jacqueline aanwezig met haar schilderactiviteiten.

Historisch museum De Tien Malen staat in het teken van het circus; de expositie ‘Honderd jaar circusspeelgoed’ laat de vele facetten van het circusleven zien. Bij deze expositie mag een clown niet ontbreken. Clown DODO komt tussen 12.00 uur en 16.00 uur naar het museum en vertoont daar zijn goochelkunsten. Bij het Putter Stoomgemaal gaat Gerrit van Emous kunstwerken maken (beelden van metaal) en zijn zoon Jelmer gaat schilderen.

Nog niet uitgekeken? Ook bij het Landarbeidershuisje aan de Huinerenkweg 8, de Gedachtenisruimte, Landgoed Groot Spriel, Landgoed Oud Groevenbeek en Museumboerderij Mariahoeve zijn belangstellenden van harte welkom een kijkje te komen nemen.

De gemeente Putten heeft samen met de VVV, Cultuurkust en het Puttens Historisch Genootschap een informatieboekje met plattegrond samengesteld met informatie over de deelnemende monumenten. Het boekje is verkrijgbaar bij onder andere VVV Putten en de deelnemende locaties. Ook is er een leuke kleurplaat te downloaden via www.vvvputten.nl. Kijk voor meer informatie op de websites www.openmonumentendag.nl of www.vvvputten.nl.