​Verlengde huiskamer (column)

Na tien jaar gedogen van de zogenaamde keten werd het afgelopen januari duidelijk dat het einde in zicht was voor deze vorm van samenkomen voor jongeren in Putten. 

Voor Wij Putten een goede reden om hier met de raad nog eens over te spreken.

Immers: zoveel aanbod voor jongeren om elkaar ergens binnen te ontmoeten is er niet.

Wij hebben ons in de discussie vooral erg gestoord aan de benaming zuipketen! Laten we voorop stellen dat ook wij zeker geen voorstander zijn van het op jonge leeftijd drinken van alcohol, maar deze keten domweg verbieden is voor ons geen optie. Keten horen sinds jaar en dag bij Putten en omstreken en het verbieden ervan leidt alleen maar tot illegaliteit, waarbij er geen grip meer is op zaken als brandveiligheid en het voorkomen van excessen.

Overigens ligt de verantwoordelijkheid voor het toezicht wat ons betreft in eerste instantie bij de ouders, of de eigenaren van het perceel waar de keet is gevestigd. Bij het vaststellen van het gedoogbeleid in 2009 werd een keet omschreven als ‘een (privé)gelegenheid, op een privéterrein, waarin jongeren bij elkaar komen’. Niks mis mee toch? Voor Wij Putten is deze regel nog steeds van toepassing: een plek om bij elkaar te komen, de verlengde huiskamer. De groepen vormen vaak een hechte gemeenschap, waarbij men voor elkaar klaarstaat en er sprake is van sociale controle.

Als deze jongeren in de kelder van een huis van een ouder bij elkaar komen, kraait er geen haan naar en het is niet uit te leggen dat het wel een probleem zou zijn als ze dit in een bouwwerk buitenshuis doen. De afgelopen jaren zijn er geen meldingen geweest van grote overlast. De jongeren hebben laten zien dat zij de verantwoordelijkheid aankunnen. Laten we hen deze keten dan ook gunnen.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid van Wij Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected]