Verplaatsing van de Aldi stapje dichterbij?

De Aldi supermarkt is momenteel gevestigd aan de Bilderdijkstraat en wil graag de winkel verplaatsen naar de Enghuusweg 13. ​Het college stelt voor om de coordinatieregeling toe te passen voor deze verplaatsing. De gesprekken over deze verplaatsing lopen al een aantal jaren.

Het college staat positief tegenover deze verplaatsing, omdat de huidige locatie, in een woonwijk, niet ideaal is.

Het laden en lossen voor de bevoorrading van de winkel heeft de nodige impact. Ook is het pand verouderd en is er weinig ruimte voor uitbreiding, wat de Aldi wel graag wil. In eerste instantie was de provincie negatief over het plan. Het provinciaal beleid staat in principe geen winkels toe buiten het kernwinkelgebied (het centrum). De Aldi is nu echter ook niet gevestigd in het centrum en er is in het centrum geen locatie beschikbaar voor de Aldi. Het provinciaal beleid is de afgelopen jaren versoepeld. De provincie heeft inmiddels aangegeven positief tegenover het verzoek te staan.

De Enghuusweg 13 heeft een bedrijfsbestemming (wegenbouwbedrijf). Om de verplaatsing van de Aldi mogelijk te maken is een bestemmingsplanwijziging nodig. De bestemming van de Enghuusweg 13 wijzigt van een bedrijfsbestemming naar een detailhandelsbestemming. Ook is een omgevingsvergunning nodig voor de bouw van de nieuwe supermarkt.

Het college wil één bestemmingsplanprocedure voor beide locaties voeren, waarbij de locatie van de huidige Aldi een woonbestemming krijgt. Het plan is om hier appartementen te bouwen. De omgevingsvergunning voor de appartementen wordt nog niet aangevraagd, want de Aldi wil eerst de verplaatsing van de supermarkt geregeld hebben.

Coördinatieregeling
De Aldi heeft een verzoek ingediend voor het toepassen van de coördinatieregeling. Door toepassing van deze regeling worden de bestemmingsplanprocedure en de vergunningsprocedure gecoördineerd doorlopen. Het nemen van een besluit over het toepassen van de coördinatieregeling is geen inhoudelijk besluit over het wel of niet verplaatsen van de Aldi. Dit besluit wordt later (door de gemeenteraad) genomen in het kader van het bestemmingsplan en de vergunning. Daarbij worden ook eventuele zienswijzen meegewogen.

De regeling biedt tijdswinst voor de Aldi
De verschillende besluiten worden met één procedure voorbereid, besloten en bekend gemaakt. Tegen de besluiten kan beroep worden ingesteld. Er is één beroepsprocedure bij de Raad van State. Als de coördinatieregeling niet wordt toegepast, geldt voor beide besluiten een aparte juridische procedure. Dit kan veel extra tijd kosten.

De regeling geeft duidelijkheid voor belanghebbenden
Door toepassing van de coördinatieregeling is er voor belanghebbenden direct beroep tegen alle besluiten (die als één besluit worden aangemerkt) mogelijk bij de Raad van State. Belanghebbenden hoeven dus maar één procedure te doorlopen en hebben hierdoor sneller duidelijkheid en zekerheid over hun bezwaren.

De Aldi zal de plannen ook met de buurt communiceren.