​Vogelgriep vastgesteld in Putten, 110.000 kippen geruimd

Er is vogelgriep vastgesteld op een leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 110.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Binnen de 1-kilometerzone liggen twee andere pluimveebedrijven.

Deze bedrijven worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gescreend en bemonsterd op vogelgriep

Binnen de 3-kilometerzone liggen tien pluimveebedrijven. Alle bedrijven in de 3-kilometerzone, inclusief de twee bedrijven in de 1-kilometerzone, worden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bemonsterd op vogelgriep. In de 10-kilometerzone liggen 82 andere bedrijven, waaronder drie pluimveeslachterijen. Er wordt een corridor ingesteld voor de aanvoer van slachtdieren bij de pluimveeslachterijen.  

Vervoersverbod
Binnen het 10-kilometergebied geldt per direct een vervoersverbod. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Traceringsonderzoek
In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. 

Landelijke maatregelen
Sinds 14 november geldt er weer een landelijke ophok- en afschermplicht. De ophokplicht is van toepassing op alle commercieel gehouden vogels en de afschermplicht geldt voor niet commercieel gehouden risicovogels (bijvoorbeeld hobbymatig gehouden kippen). De afscherm- en ophokplicht is een effectieve preventieve maatregel om nieuwe besmettingen te voorkomen om de kans op contact tussen wilde besmette vogels en gehouden vogels verkleind wordt.

Ook gelden er landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.