Volenbeek omgedoopt tot Horselingbeek

​Wethouder Sander van Nieuwenhuizen heeft vanmiddag, samen met familieleden van Gerrit Horseling, het informatiebord 'Horselingbeek' onthuld.

In de volksmond werd in veel gevallen al gesproken over de (Gerrit) Horselingbeek, maar de beek werd tot nu toe aangeduid als Groevenbeek, Volenbeek of Volenbeekcluster 

Op advies van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de naamgeving officieel te maken en de beek te vernoemen naar Gerrit Horseling, de man die de beek heeft laten graven.
 
“Als voorzitter van de Commissie Naamgeving Openbare Ruimte ontving ik vorig jaar de heer Wim Horseling. Kort daarvoor had hij de gemeente al benaderd met de vraag of we de beek, waar we nu staan, zouden willen vernoemen naar één van zijn voorvaders Gerrit Horseling. Bij deze beek stond namelijk tot enkele weken geleden een informatiebord met daarop de aanduiding Groevenbeek. Terwijl er door anderen ook gesproken werd over Volenbeek en over het Volenbeekcluster. Mensen die de historie kennen wisten al langer hoe het zat en blijkbaar werd er in de volksmond ook in veel gevallen al over de (Gerrit) Horselingbeek gesproken. Maar op de kaarten van onder andere het waterschap stond het nog niet aangegeven. We vonden het de hoogste tijd om de naamgeving officieel te maken en goed op de kaarten en op het informatiebord te zetten”, aldus Van Nieuwenhuizen.
 
Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Als college waren we direct enthousiast, want we hadden in ons collegeprogramma al iets genoemd over onze sprengenbeken. We willen namelijk de cultuurhistorie van deze beken nog meer onder de aandacht brengen. De steeds drogere zomers zorgen voor steeds minder water in deze beken, zeker als er bladafval in ligt. En dat vraagt onze aandacht. Als gemeentebestuur vinden wij de beken van grote cultuurhistorische en landschappelijke waarde en daarmee ook van toeristische waarde. De beken moeten daarom ook goed worden onderhouden. Deze beek is daarom, vorig jaar, flink opgeschoond en ligt er weer prachtig bij. Dankzij de medewerking van het Waterschap en de Bekenstichting is nu het officiële moment aangebroken om Gerrit Horseling, de man die deze beek heeft laten graven, te eren met het onthullen van het nieuwe informatiebord met daarop de juiste naam, namelijk de Horselingbeek.”
 
De wethouder ging samen met de familieleden van Horseling over tot de onthulling van het naambordje. Waarna Jan van de Kraats het verhaal vertelde over Gerrit Horseling. Dit verhaal is ook te lezen op de website van Van de Kraats www.historieputten.vandekraats.com.