​Voorbereidingen Filmhuis Putten in volle gang

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Het was een tijdje stil rond het filmhuis in Stroud, maar achter de schermen zijn de bestuursleden druk bezig met alle voorbereidingen om het filmhuis tot een succes te maken. Aan het enthousiasme van het bestuur zal het niet liggen.

Zij kunnen wel ‘een miljoen films’ bedenken om aan de verschillende Puttense doelgroepen te laten zien

Maar daar hebben zij ook de input van de inwoners van Putten voor nodig. En tevens nog een stuk of wat vrijwilligers.

In Stroud is het zeskoppige bestuur van het filmhuis regelmatig bijeen voor overleg om alles in goede banen te leiden, zodat het hopelijk na de zomer van start kan gaan. Bestuurslid Achilles Vink: “Inmiddels hebben wij werkgroepen gevormd, waar de vrijwilligers in kunnen participeren. Denk bijvoorbeeld aan een werkgroep voor de filmselectie, communicatie en PR of voor de techniek.”

Extra vrijwilligers
Deze ongeveer dertig vrijwilligers hebben in de oriënterende fase kunnen aangeven, op welke wijze zij een bijdrage kunnen en willen leveren. Toch is het filmhuis nog steeds op zoek naar ongeveer vijf extra vrijwilligers. Denk bijvoorbeeld aan twee of drie mensen voor de techniek, maar ook op het gebied van communicatie zoeken zij mensen voor de PR of bijvoorbeeld nog een tekstschrijver.

Techniek
De techniek voor het filmhuis is dik in orde. Er komt een groot beweegbaar scherm met goede kwaliteit speakers. De theaterzaal had het verrassend genoeg nog niet, maar er komt ook een ringleidingsysteem, voor optimaal luisterplezier. Vink: “Zo wordt het een echt volwaardig filmhuis. Wij zijn ook erg blij met de steun die wij vanuit de gemeente Putten krijgen. Dat mag best eens gezegd worden. Zij steunen een kwalitatief filmhuis met hun actieve opstelling.”

Jonge mensen
Bestuurslid Femke Lagaaij: “Wij zijn ook nog op zoek naar jonge mensen die zich aan het filmhuis willen verbinden. Hoe oud? Alles jonger dan 50! Het moet namelijk geen club van oude mensen worden. Het is ook gewoon een heel leuk project om deel van uit te kunnen maken.” Onlangs heeft een aantal bestuursleden ter oriëntatie het filmhuis van Hilversum bezocht. Gestart met één zaaltje is dat inmiddels uitgegroeid tot een populaire filmlocatie met meerdere zalen. Lagaaij: “Dat is voor ons natuurlijk toekomstmuziek, maar leuk om te zien, dat een filmhuis zo’n groot succes kan worden.”

Input
Het bestuur zit boordevol ideeën om het filmhuis aantrekkelijk te maken voor een brede doelgroep. Zo willen zij met verschillende groepen uit de Puttense samenleving brainstormen over de mogelijkheden. Vink: “Denk aan scholen met een themaweek. Wij kunnen films of documentaires laten zien die hierop aansluiten. Maar ook voor andere doelgroepen, zoals bijvoorbeeld statushouders, ouderen of sportclubs. Ook kunnen wij themadagen organiseren met documentaires over bijvoorbeeld opera, sport, natuur of over de Razzia-herdenking; alles is mogelijk!”

ANBI-status
Bestuurslid Henk Ietswaard wil tenslotte nog duidelijk maken dat het filmhuis een culturele ANBI-status heeft. “Donateurs hebben dus een extra belastingvoordeel. Dat maakt het steunen van ons filmhuis vooral voor de Puttense samenleving, maar dus ook voor jezelf of je bedrijf, extra aantrekkelijk.”

Vragen of aanmelden als vrijwilliger of donateur? Mail naar het secretariaat [email protected].

Het bestuur van het filmhuis nodigt je uit om in het najaar plaats te nemen. (Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp)