​Voorkom schoorsteenbrand, stook veilig

Veertig procent van de woningbranden in de regio worden veroorzaakt door de schoorsteen. In november en december zijn er vaak schoorsteenbranden. 

Steeds meer mensen laten daarom hun schoorsteen meerdere keren per jaar vegen

Het loeiende geluid in de schoorsteen is de zuurstof die een schoorsteenbrand aantrekt. Een schoorsteenbrand ontstaat doordat de aanslag in de schoorsteen vlam vat. Die aanslag kan roet zijn, maar ook het zeer brandbare creosoot. Nat of rot hout veroorzaakt creosoot in het rookkanaal.

Veilig stoken
Een veilige manier van stoken is de zogenaamde ‘Zwitserse methode’. Hierbij legt men kleine houtjes bovenop grote houtblokken. Dit zorgt ervoor dat het vuur van bovenaf rustig begint te branden en de rookontwikkeling minimaliseert.

Laat de schoorsteen vegen
Om een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging te voorkomen, adviseert Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland om de schoorsteen minimaal één keer per jaar te laten vegen. De schoorsteenveger verwijdert het vuil in de schoorsteen, maar controleert de schoorsteen ook op loszittende delen en scheuren. Schakel een erkend bedrijf in dat aangesloten is bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond.

Kijk voor meer informatie op de website van de VNOG (Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland) www.vnog.nl.