'Vrijheid is een kostbaar goed, we moeten het beschermen en doorgeven'

​Met de opening van de wisseltentoonstelling ‘80 jaar Vrijheid’ bij museum De Tien Malen werd meteen de aftrap gegeven voor een bijzondere periode die in het teken staat van herdenken en leven in vrijheid.

Wethouder Van Nieuwenhuizen opende woensdag de wisselexpositie die in het teken staat van de bevrijding en vrijheid

Peter Vink, bestuurslid van het museum, heette alle aanwezigen van harte welkom en in het bijzonder burgemeester Lambooij die ook bij de opening aanwezig was. Het bestuur vond het bijzonder dat er maar liefst twee collegeleden bij de seizoensopening van het museum en de wisseltentoonstelling waren. Vink zei hierover: “Het bestuur heeft een goede indruk van het college van burgemeester en wethouders van Putten. We kunnen constructief samenwerken en het college heeft een warm hart voor de historie van Putten. Alle vrijwilligers vinden het een enorme opsteker dat u hier beiden bent. En ja, ik ga het toch zeggen. Financieel binne ze nogal eens zuunig, maar voor de rest zijn het toffe peren.”

Vink feliciteerde alle aanwezigen met 80 jaar vrijheid. “Dit jaar schenken we aandacht aan de bevrijding van tachtig jaar geleden en het leven van tachtig jaar in vrijheid. Maar hoe geef je dat, als museum, gestalte. Tal van mensen hebben hier hun invulling aan gegeven, met Gert van Beek als coördinator van het projectteam. Vrijheid komt niet vanzelf, dat moet je verdienen. Daar schenken we aandacht aan in onze expositie. Met het team van vrijwilligers willen we bezoekers informeren en aan het denken zetten.”

Van Beek vertelde hoe de expositie tot stand is gekomen en gaf aan: ” Wij als werkgroep hadden het halverwege de samenstelling van de expositie wel een beetje moeilijk. Wij stellen een tentoonstelling samen over 80 jaar vrijheid, maar toen kwamen de heren Zelensky en Trump bij elkaar. We kregen het gevoel hoelang leven we nog in vrijheid. Maar we zijn, met een dubbel gevoel, dapper doorgegaan.”

Wethouder Van Nieuwenhuizen noemde het een bijzondere dag. “Deze tentoonstelling is niet zomaar tot stand gekomen. De afgelopen maanden is hier hard aan gewerkt. Inwoners hebben bijzondere documenten, voorwerpen en foto’s gedoneerd of in bruikleen gegeven. En de vrijwilligers hebben alles, met toewijding, goed samengebracht. Dankzij uw inzet kunnen we de situatie zoals die in Putten was tussen 1940 en 1945 opnieuw beleven. De expositie ‘80 jaar Vrijheid’ laat zien wat tachtig jaar vrijheid betekent. We gaan voorwerpen zien die de vrijheid van Putten tastbaar maken.”

Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Ook leren we hoe onze vrijheid verworven is en leren we onze bevrijders kennen. Op de bovenverdieping van het museum ontdekken we wat bredere thema’s rondom vrijheid en vrede. Het museum is meer dan een gebouw met voorwerpen, het is een gebouw waar de geschiedenis leeft. Een plek waar jong en oud kunnen leren, herinneren en begrijpen. Voor kinderen is er zelfs een puzzeltocht, zodat ze het ook spelenderwijs kennis kunnen maken met het verleden. In het kader van het verleden opnieuw beleven wil ik u wijzen op de stencilmachine die we straks gaan zien. Zaterdagmiddag 5 april worden hiermee pamfletten gestencild, zoals dit in oorlogstijd gebeurde. Dit soort machines werden, ook in Putten, tijdens de oorlog zeer veel gebruikt bij het verzet. Juist voor lokale verzetskrantjes en om mededelingen te kunnen doen. Deze belevenissen en verhalen geven ons een belangrijke boodschap mee. Vrijheid is echt een kostbaar goed. We moeten het beschermen en doorgeven.  Deze tentoonstelling van ‘80 jaar Vrijheid’ helpt ons daarbij.”

Tijdens de seizoensopening van het museum stonden historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog opgesteld, vergezeld van mensen in militaire uniformen. Tekst en Foto's: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer