'Vrijheid is ook in 2022 geen vanzelfsprekendheid'

​De lopers van Loopgroep De Samenloop werden vanmorgen (donderdag 5 mei) opgewacht door burgemeester Lambooij. 

Hij nam het bevrijdingsvuur dat de lopers vanuit Wageningen mee hadden genomen in ontvangst

In de stad waar het einde van de Tweede Wereldoorlog officieel zijn einde kende, wordt jaarlijks in de nacht van 4 op 5 mei het bevrijdingsvuur ontstoken. Vertegenwoordigers van gemeenten uit heel Nederland halen in Wageningen het vuur op en brengen het lopend naar hun eigen woonplaats.

Gisteravond zijn de lopers vertrokken uit Wageningen en via een bijzondere route legde de groep hun weg naar Putten af. Tijdens de route stonden de leden van de loopgroep in verschillende plaatsen even stil bij een oorlogsmonument, waar een kaars werd aangestoken.

De nacht is, volgens de lopers, prima verlopen. "Het was goed weer om in te lopen. Niet te koud en heerlijk nevelig.”

Burgemeester Lambooij sprak de leden van de loopgroep toe: "Vrijheid is ook in 2022 geen vanzelfsprekendheid. Laten we ons daar bewust van zijn. Aan de oostrand van ons continent wordt al maanden een verbeten strijd om de macht gevoerd. Een strijd zonder winnaars. Zeventig onschuldige inwoners van Oekraïne worden op dit moment opgevangen in onze gemeente. Vrijheid is, zeker voor hen, niet vanzelfsprekend. Ik ben de lopers zeer erkentelijk dat zij ook dit jaar het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Putten hebben gebracht. En ik hoop dat u dat nog vele jaren blijft doen om de herinnering aan de periode 1940-1945 door te geven aan volgende generaties.”