VVD Putten pleit voor een representatief behoefteonderzoek

​VVD Putten heeft in maart een enquête online gezet over de zondagsopening van supermarkten en tuin- en bouwmarkten in Putten. Raadslid Heinen beloofde tijdens de raadsvergadering die op 13 april werd gehouden dat hij nog met een duiding van de enquête zou komen.

Inmiddels heeft de VVD de uitslag van de enquête geanalyseerd 

Heinen geeft aan: “Het was een open enquête en kon meermaals ingevuld worden door dezelfde persoon. In totaal zijn er 2303 stemmen binnengekomen.  De enquête is op 10 maart online gezet en binnen één dag was deze al 1250 keer ingevuld en na twee dagen al bijna 2000 keer. Het merendeel was tegen de zondagsopening vanwege religieuze overtuigingen. Ook werd er gereageerd door mensen die niet in Putten wonen.”

Heinen vervolgt: “Via kerkelijke app-groepen werd opgeroepen om de enquête massaal in te vullen. We kunnen daaruit concluderen dat de enquête min of meer ‘gekaapt’ was. Daardoor kan de enquête niet meer als representatief worden beschouwd, omdat tegenstanders werden gemobiliseerd en voorstanders niet georganiseerd zijn.”
 
In totaal waren er 81,1 procent tegenstemmers en 15.1 procent van de stemmers waren voor de opening van winkels op zondag.  36,4 procent van de stemmers vindt dat er geen gelijk speelveld is voor ondernemers in Putten. En van de 1876 tegenstemmers gaat bijna tien procent toch op zondag naar omliggende plaatsen voor de boodschappen.
 
“VVD Putten heeft een motie ingediend in de raad van 13 april voor de openstelling van onder andere supermarkten op zondagen en deze kreeg alleen steun van drie raadsleden van Wij Putten. Tegen waren CDA, CU, SGP en Gemeentebelangen”, aldus Heinen.
 
Op de open vragen kwamen veel reacties binnen. Heinen deelt enkele reacties. Zo was er een stemmer die aangaf dat we respect moeten hebben voor onze cultuur. Een ander gaf aan dat het Gods dag is en dat God de zondag zo niet bedoeld heeft. Een andere reactie was ‘Eenmaal zullen de VVD-stemmers voor de troon staan’ en ‘ Wij vinden het goed dat iedereen een rustdag krijgt’. Een ander vraagt zich af wat God hiervan zou vinden en een stemmer schrijft: ‘ Buiten Putten mag alles open op zondag, in Putten blijft het dicht’. Een reageerde met de woorden: ‘ Ik ga zelf ook naar de kerk op zondag en zal zelf niet boodschappen gaan doen op zondag. Heel misschien als ik brood nodig heb voor op maandag maar meer ook niet. Maar ik vind niet dat we dit tegen moeten houden, mensen zijn nog steeds vrij om zelf te bepalen’. Ook was er een voorstander die aangaf: ‘twaalf koopzondagen in overleg aanwijzen met WCP of anders iedere zondag’.
 
“VVD Putten blijft zich sterk maken voor een gelijk speelveld voor ondernemers en voor de vrijheid van iedere inwoner om zelfstandig de keuze te mogen maken hoe de zondag in te vullen. Onze enquête heeft helaas niet een representatief beeld gegeven en daarom pleiten wij voor een representatief behoefteonderzoek”, besluit Heinen.