​Waarom halveert Putten de woningproductie?

Waarom wil het nieuwe college de helft minder nieuwe woningen bouwen dan in 2021 zijn opgeleverd? Dat wil Wij Putten graag van het college weten.

In de afgelopen raadsperiode van 2018 tot 2022 is het jaarlijks aantal te bouwen woningen op initiatief van Wij Putten verhoogd van 80 naar 100 woningen per jaar en later naar jaarlijks 120.

In 2021 liep de productie zelfs op tot 150 à 160 nieuwe woningen. In het nieuwe coalitieakkoord van Gemeentebelangen, SGP, ChristenUnie en CDA wordt geen concreet aantal te bouwen woningen genoemd, maar uitgaande van de conceptomgevingsvisie, die spreekt van 1.500 woningen tot 2040, is het streven verlaagd naar gemiddeld 83 woningen per jaar. In het coalitieakkoord ‘En nu door’ is bovendien opgenomen dat er in de komende raadperiode minder wordt gebouwd dan het college zou willen.

“Waarom?” vraagt raadslid Joyce Kamphuis van Wij Putten zich af. “We horen graag van het college hoeveel nieuwe woningen er de komende jaren concreet bij komen. Wat is de ambitie? De vraag naar woningen is immers nog altijd ongekend hoog, met name in het betaalbare segment.” Ook over de langere termijn maakt zij zich zorgen. “Het concept van de economische visie gaat uit van een groei van de Puttense bevolking tot 2030, waarna een stabilisatie plaatsvindt. Maar is dat reëel? Of zijn we nu bezig met het creëren van de problemen van morgen? Gaat het college zich ook inspannen voor woningbouw na 2030?”

De fractie van Wij Putten heeft gevraagd om schriftelijke beantwoording van de vragen aan het college.