Wat te doen bij het bestrijden van ongedierte?

Bij het zien van ongedierte kunnen inwoners van Putten de gemeente belen via telefoonnummer 0341-359611. Op werkdagen worden Puttenaren binnen 24 uur teruggebeld voor het maken van een afspraak. 

Advies van de professionele bestrijders is gratis

Uiteraard kunnen inwoners ook een particuliere bestrijder bellen en zijn er bestrijdingsmiddelen te koop bij dierenspeciaalzaken of drogisterijen. Lees wel eerst goed de gebruiksaanwijzing. Bel voor specifieke vragen over plaagdieren met het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen, via telefoonnummer 0317-419660. Kijk voor meer informatie op de website van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). 

Wespen
Wespennesten leveren geen gezondheidsrisico’s op bij inwoners. Het is daarom geen taak van de gemeente om deze bij inwoners thuis weg te halen. Bovendien zorgt dit voor ongewenste concurrentie tussen de gemeente en bedrijven die de wespen kunnen bestrijden. Dit mag niet volgens de Wet Markt en Overheid. Dus inwoners die last hebben van een wespennest bij het huis kunnen contact opnemen met een wespenbestrijder in de buurt. Neem voor gratis advies bij overlast van plaagdieren contact op met de gemeente via telefoonnummer 0341-359611. Opgeleide medewerkers van de gemeente geven hierover gratis advies.

Bijen en hommels
Kijk bij overlast van bijen op de website van bijenhouders voor een imker in de buurt. Een imker komt de bijenzwerm dan ophalen. Hommels worden niet bestreden, omdat het een beschermde diersoort is.

Muizen en ratten
Muizen en ratten in en om de woning of een bedrijf kunnen schade aanrichten. Behalve knaagschade aan levensmiddelen, isolatiematerialen, leidingen en kabels (met als gevolg storing en kortsluiting), brengen muizen en ratten ook risico’s voor de volksgezondheid met zich mee. Bel voor advies over muizen en het bestrijden van ratten ook met de gemeente via telefoonnummer 0341-359611. Voor particulieren is bestrijding van ratten gratis. Aangezien het onmogelijk is om muizen te bestrijden, wordt alleen bij een muizenplaag door de gemeente bestreden.

Muskusratten
Overlast door muskusratten? Bel dan 030-634 5700 of stuur een e-mail naar muskusrattenbestrijding@hdsr.nl.

Vleermuizen en steenmarters
Vleermuizen en steenmarters zijn beschermde dieren en mogen niet worden bestreden. 

Foto: Pixabay