'We hebben gelukkig nog veel mensen die naar ons omkijken'

​Everard Mulder (87) en Aartje Polhoud (88) traden op 8 september 1955 in het huwelijk en daarom vierden zij gisteren (dinsdag 8 september) hun briljanten huwelijksfeest.

Burgemeester Lambooij kwam het echtpaar persoonlijk feliciteren met dit heuglijke feit.

Lambooij nam een kunstwerk mee. “We hebben dit speciaal door een kunstenaar laten ontwerpen voor mensen die hun 65-jarig huwelijksjubileum vieren en het kunstwerk heeft als betekenis ‘elkaar op handen dragen’. Het echtpaar was er zichtbaar blij mee en Aartje geeft aan: ‘En dat ‘op handen dragen’ doen we ook.”

“We hebben in de afgelopen jaren veel samen meegemaakt, maar zijn overal goed doorheen gekomen. We doen alles samen en wat we nog kunnen doen we zelf”, vertelt Aartje. Mevrouw Mulder heeft in de oorlog drie broers verloren, maar vind deze tijd door de uitbraak van het coronavirus een vervelende tijd. “Het virus is zo ongrijpbaar en dat maakt het vervelend. We komen niet zoveel de deur meer uit en als we boodschappen doen gaan we ieder apart. We gaan naar de winkels op rustige tijdstippen. Normaal gesproken deden we de boodschappen altijd samen. Hoewel we ons niet vervelen, is het best een eenzame tijd.” Lambooij geeft aan: “Het is ook een vervelende tijd. Ik probeer toch zoveel mogelijk bezoeken te doen, maar alleen als ik zeker weet dat de mogelijkheid bestaat om voldoende afstand te houden.”

Het echtpaar vindt het vandaag best een moeilijke dag. “Vijfenzestig jaar geleden trouwden we met zijn vieren. De broer van mijn man trouwde met mijn zus en op dezelfde dag traden wij ook in het huwelijk. We hebben met zijn vieren alle huwelijksjubilea in De Aker gevierd. Nu is mijn zus op 16 december 2016 overleden en de broer van mijn man overleed op 6 februari 2018. Dit huwelijksjubileum geeft daarmee wel een dubbel gevoel. Wij hebben nooit kinderen gekregen, maar mijn zus en zwager kregen vier kinderen. Deze kinderen voelden als eigen. We hebben veel voor hen mogen zorgen en ze logeerden regelmatig bij ons. Ook vandaag komen de kinderen langs.”

Everard Mulder en Aartje Polhoud zijn allebei in Putten geboren en getogen en eigenlijk nooit weggeweest. De eerste vijftien jaar van hun huwelijk heeft het echtpaar aan de Drieseweg gewoond en de afgelopen vijftig jaar wonen ze met veel plezier aan de Postweg. “Mijn man heeft ons huis goed onderhouden en altijd zelf al het schilderwerk gedaan. Ook de tuin onderhoudt hij nog steeds. Hoewel we nu wel overwegen om een tuinman te vragen hem hierbij te helpen.”

Everard begon zijn werkzame leven als bakker. “Daar ben ik in gerold. Een broer van mij die terugkeerde uit Duitsland hielp een vrouw met de bakkerij nadat haar man niet terugkeerde na de razzia. Daar was voldoende werk en mij werd gezegd ga jij je broer maar helpen. En zo gebeurde het. In mijn vrije tijd heb ik toen alle diploma’s gehaald.” De laatste jaren werkte de heer Mulder als boekhouder.

Tijdens het bezoek van de burgemeester werden er bloemen bezorgd en de postbode overhandigde een enorme stapel kaarten. “We hebben gelukkig nog veel mensen die naar ons omkijken.”