Week tegen ondermijning: tevreden met resultaat

Vorige week is door de gemeenten van Noord- en Oost Gelderland en elf samenwerkingspartners extra aandacht besteed aan ondermijnende criminaliteit. Er is intensief samengewerkt in een reeks controles en acties in verschillende branches. 

De gemeenten Harderwijk, Ermelo en Putten zijn tevreden over het resultaat

De week stond verder in het teken van bewustwording van inwoners en ondernemers, de risico’s van ondermijning en hoe signalen herkend en gemeld kunnen worden.
 
De actieweek heeft geleid tot een aantal vervolgonderzoeken. Informatie die is verkregen tijdens de controles wordt komende tijd gecontroleerd door betrokken instanties. Als daar aanleiding voor is, volgen hieruit nog handhavingsacties, zoals bestuurlijke rapportages (rapportages op basis waarvan een burgemeester gepaste bestuurlijke maatregelen kan nemen), fiscale vorderingen en berekeningen over verzwegen inkomen.
 
Illegale prostitutie
Op twee adressen in Harderwijk is bij controle illegale prostitutie geconstateerd. Hiervan zal door de politie een bestuurlijke rapportage worden aangeleverd aan de burgemeester. Op één van die twee adressen lag al een last onder dwangsom vanwege dezelfde overtreding. 
 
Preventieve actie in hotels
Bij negen van de tien hotels in Veluwe West is een preventieve actie gehouden door informatie te geven aan personeel van het hotel. Deze actie was gericht op illegale prostitutie en seksuele uitbuiting – een vorm van mensenhandel –  waarvoor ook hotelkamers worden gebruikt. Aan de hand van een zogenaamde signalenkaart is extra toelichting gegeven over signalen van illegale prostitutie. De reacties van hoteleigenaren en leidinggevenden waren heel positief. Zij vonden het een goede zaak dat de gemeente en de politie aandacht hebben voor dit onderwerp.
 
District Op Slot
Op 21 juni 2023 waren op zeven plekken in het politiedistrict Noord- en Oost Gelderland grootschalige integrale verkeers- en milieutransportcontroles. Bij vijftig procent van de gecontroleerde milieutransporten waren zaken niet in de haak. Zo werd bijvoorbeeld te veel lading vervoerd, waren er technische gebreken aan de vrachtwagens en werd afval getransporteerd zonder de daarvoor benodigde documenten. Bij drie transporten waren de gebreken zo ernstig, dat zij niet verder mochten rijden. 
 
Controles in de horeca

Bij vijf horecazaken in Harderwijk zijn controles geweest, in samenwerking met gemeenten, politie, Omgevingsdiensten, de Nederlandse Arbeidsinspectie, UWV, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Hierbij zijn zaken aangetroffen als het tewerkstellen van minderjarigen, zwart werk, overtredingen van de arbeidstijdenwet en wet minimumloon, het niet voldoen aan vergunningsvoorwaarden en het niet voldoen aan hygiëneregels.
 
De drugscontainer
In de gemeente Oude IJsselstreek en de gemeente Ermelo stonden drugscontainers. De bezoekers kregen uitleg over de herkenning en gevaren van ondermijning op de gebieden van cocaïnehandel, hennepteelt en synthetische drugs.
 
Ondermijning
Bij ondermijning zijn boven- en onderwereld met elkaar verweven waardoor criminele activiteiten vaak onopgemerkt blijven. Ondanks dat heeft het een grote impact op inwoners en ondernemers. “Met ondermijnende criminaliteit komt een veilige leefomgeving in gevaar”, zegt de Harderwijkse burgemeester Van Schaik. “Daarom is het heel belangrijk dat mensen de signalen herkennen en deze melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Elke vorm van ondermijning en criminaliteit moet bestreden worden. In de week tegen de ondermijning is er extra aandacht voor, maar het hele jaar rond werken politie, gemeenten en alle partners samen om ondermijning aan te pakken.”
 
Vermoedens?
Zijn er vermoedens dat er iets niet in de haak is, meld dit dan bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).