Weinig steun voor winkelen op zondag in Putten

Onder Puttenaren lijkt weinig draagvlak voor het openen van supermarkten op zondag. Dat concludeert Wij Putten uit een enquête onder tweehonderd Puttenaren.

Een ploeg van Wij Putten heeft afgelopen zaterdag bij tweehonderd voordeuren aangebeld om mensen te vragen of ze het wenselijk vinden als in Putten de supermarkten voortaan op zondag open zijn

Dit naar aanleiding van het besluit van de gemeenteraad in Ermelo onlangs om de supermarkten daar toestemming voor te verlenen. De helft van de ondervraagden is tegen, krap 28 procent is voor en nog eens zeven procent wil dit onder voorwaarden toestaan. De rest maakt het niet uit. “We hebben een aantal straten uitgezocht dat een redelijke afspiegeling vormt van de Puttense bevolking”, zegt commissielid Leendert Lodder van Wij Putten. “Keiharde cijfers zijn het dus niet, maar de resultaten geven wel een beeld.”

De voorstanders noemen het gemak van het op zondag boodschappen kunnen doen. Van de tegenstanders wijst 39 procent de openstelling vanuit overtuiging af. Ruim een kwart wijst erop dat het personeel ook rust verdient en ook een aanzienlijk deel geeft aan dat het ook wel een dag rustig mag zijn in het dorp. En het is niet nodig. “Je kunt zes dagen per week tot ’s avonds laat boodschappen doen, dat moet genoeg zijn”, was een veel gehoord antwoord. Sommigen kwamen ook op voor de kleine middenstand.

Uit de antwoorden blijkt verder dat het besluit in Ermelo Puttense klanten gaat trekken. Op de vraag of ze voortaan op zondag voor boodschappen naar Ermelo gaan, kwam 22 procent vaker een ja dan op de vraag of mensen nu op zondag naar Nijkerk gaan voor de boodschappen. “Ermelo is een stuk dichter bij”, concludeerden velen.

Voor Wij Putten zijn de resultaten op dit moment geen aanleiding om de kwestie aan te kaarten in de raad. “In het verkiezingsprogramma staat dat we ons voor openstelling op zondag willen inzetten als blijkt dat daar draagvlak voor is in Putten”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten. De fractie beraadt zich nog op een standpunt over de kwestie, maar wil daartoe ook nog in gesprek gaan met de supermarkten.

Foto: Pixabay