​Welzijnsorganisaties in Putten bundelen krachten

Welzijn Putten, Stimenz, Jeugd-Punt en Actief Putten gaan intensiever samenwerken onder de werknaam Breed Welzijn Putten.

Intensievere samenwerking vanaf 1 januari 2022

Met deze krachtenbundeling wil het gemeentebestuur van Putten ervoor zorgen dat alle inwoners actief kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. En dat inwoners hierbij sneller passende ondersteuning krijgen wanneer dat nodig is. Voor de uitvoering van de plannen heeft de gemeenteraad voor de periode 2022-2025 een bedrag van 470.000 euro beschikbaar gesteld.

Ogenschijnlijk verandert er voor inwoners niet zoveel; de vier organisaties blijven werken onder hun eigen naam. Achter de schermen echter slaan de organisaties de handen ineen. Dit moet ertoe leiden dat inwoners met hulpvragen snel geholpen worden, ook als zij hun vraag bij de ‘verkeerde’ organisatie stellen. “Voor onze inwoners is het heel belangrijk dat hun vragen snel en naar tevredenheid worden afgehandeld”, zegt verantwoordelijk wethouder Koops.

Samenhang
De intensievere samenwerking tussen de vier welzijnsorganisaties moet leiden tot meer samenhang in de activiteiten en voorzieningen die zij nu al aanbieden. Ook stelt het de organisaties in staat om in afstemming met de gemeente beter in te kunnen spelen op actualiteiten en nieuwe maatschappelijke vraagstukken.

De samenwerkende welzijnsorganisaties zijn er voor alle groepen in de samenleving. Van kinderen en jongeren tot volwassenen en ouderen. Voor mensen met en zonder fysieke of verstandelijke beperking. Voor autochtoon en allochtoon. En niet te vergeten de lokale vrijwilligersorganisaties.

Namens de vier organisaties zegt mevrouw Van Sluis, voorzitter van Welzijn Putten: “We willen als organisaties een actieve bijdrage leveren aan een actieve samenleving. Het bekrachtigen van de samenwerking is een mooi begin van een nieuwe periode. Een periode waarin we samen de toekomst in gaan.”

Alle levensterreinen
De samenwerkende organisaties bieden collectieve en individuele ondersteuning op alle levensterreinen: van armoede, opgroeien en opvoeden tot ouder worden en positieve gezondheid. Dit doen ze vanuit Stroud, maar de organisaties zullen straks ook zichtbaarder zijn in de wijken en buurten van Putten. Bijvoorbeeld via welzijnswerk, opbouwwerk, ouderenwerk, mantelzorgondersteuning of algemeen maatschappelijk werk. Ook bieden ze Onafhankelijke Inwoners Ondersteuning aan. Een inwonersondersteuner denkt mee en kan zo een belangrijke wegwijzer zijn naar passende zorg en ondersteuning.

Aan de nieuwe samenwerkingsvorm ging een intensief participatietraject vooraf. “Wij hebben veel tijd gestoken in het traject hiernaar toe. Want om goed te kunnen samenwerken is het belangrijk dat je elkaars werelden goed leert kennen. Door een constructieve houding van alle betrokkenen konden wij samen toewerken naar dit ijkpunt”, zegt wethouder Koops die verheugd is over de intensivering van de samenwerking tussen de welzijnsorganisaties.