Wethouder Cornelissen heeft geen ambities voor de Tweede Kamer

​Wethouder Bertus Cornelissen is als enige Puttenaar te vinden op de kandidatenlijst voor de verkiezing van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De wethouder staat op plek 41 op de lijst van de ChristenUnie

Toch heeft Cornelissen geen ambities om in de Tweede Kamer te komen

"Ik blijf lekker in Putten. Voor de ChristenUnie is het belangrijk dat onze kandidaten diverse regio’s in Nederland vertegenwoordigen. En dat heeft mij doen besluiten me op de lijst te laten plaatsen. Daarmee is de regio Noord-Veluwe stevig verankerd en ik wil graag het geluid van de Noord-Veluwe in Den Haag laten horen. Van nature zijn we op de Veluwe bescheiden en dat is een goede eigenschap, maar toch is het belangrijk om je af en toe te laten zien en horen. Het maakt de lijntjes naar Den Haag korter en dat maakt het gemakkelijker om ook eens met een kamerlid van gedachten te wisselen over zaken waar we in Putten mee te maken hebben. Hetzelfde geldt overigens voor de contacten met de provincie.”

Iedereen is klemgezet door de stikstofdiscussie
Cornelissen vervolgt: “Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten ging het eigenlijk alleen over stikstof. Iedereen is klemgezet door de stikstofdiscussie. Daarmee kom je niet uit de problemen. We moeten er samen met de boeren uit zien te komen. Natuur en boeren zijn juridisch gezien elkaars vijanden geworden. Maar als ik kijk naar Gerven, waar de melkveebedrijven tussen de houtwallen te vinden zijn is dat een wereld die in harmonie is met elkaar. Het kan dus wel. Tussen hei en bos staan boerenbedrijven en dat soort bedrijven moeten kunnen blijven bestaan. Voor de intensieve landbouw moeten we heus wel keuzes maken, maar de vijandschap die is gecreëerd is een doodlopende weg gebleken. Een aantal boeren wil stoppen en sommigen willen doorgaan. Boeren zijn superbelangrijk voor een dorp als Putten. Het gaat voor Putten veel uitmaken hoe de regelingen vanuit het Rijk eruit komen te zien. Den Haag moet er echt wat mee, zij moeten uitkomst bieden. En daarnaast moeten we voorkomen dat boeren die wel willen blijven weer in een moeras van onduidelijkheid terecht komen. We praten niet meer over stikstof maar veel meer over perspectief voor de boeren. We hebben het eindrapport ‘Ontwikkelingsperspectieven agrarische bedrijven Putten’ ontvangen en aan dat onderzoek hebben honderddertig agrarische bedrijven meegewerkt. Daaruit is gebleken dat maar 22 procent van de boeren helemaal afhankelijk is van het bedrijf, de rest heeft nevenactiviteiten op het erf of werkt buiten de deur. We hebben dit rapport ook gedeeld met diverse ministeries in Den Haag. Er is best een grote groep boeren van 55 jaar en ouder die geen opvolger hebben en daarmee komen we al een heel eind wat de stikstofreductie betreft. Dus laten we breder kijken, want er zijn nog meer belangrijke dingen. Natuur is meer dan alleen stikstof, laten we ook de verdroging tegengaan. En ook de uitstoot van de industrie heeft een groot effect op de natuur.”

Verkiezingen
Cornelissen wil alle kiesgerechtigden oproepen om te stemmen. “En voor mensen die nog niet weten waar ze op willen stemmen. Doe de stemwijzer of stem op de ChristenUnie”, zegt Cornelissen met een knipoog. “Er valt echt iets te kiezen en ik ben blij dat de debatten op inhoud worden gevoerd. Dat is positief, want het gaat niet alleen om de poppetjes. Laten we kijken naar wat ons verbindt.”

De ChristenUnie is een sociale partij en we willen echt zorgen voor alles wat leeft. We willen de mensen en de natuur en alles wat kwetsbaar is helpen. Zorgen voor mensen en de schepping is altijd mijn drijfveer geweest. Wij weten het ook praktisch te maken en nemen verantwoordelijkheid. Wij lopen nergens voor weg. Dat is voor mij het mooiste aan de ChristenUnie. We hoeven niet per se mee te doen in een kabinet. Dat is voor ons geen doel op zich, maar als het nodig is nemen we wel verantwoordelijkheid. Ook in de oppositie kunnen we mooie dingen doen.”