​Wie is de Bewust Oplettende Carbid-Knaller?

Carbidschieten is een prachtige traditie tijdens de jaarwisseling. Maar de mensen die carbid schieten moeten wel weten wat ze doen. Veel ongelukken bij het carbidschieten zijn te voorkomen door een BOCK. Zorg daarom dat er altijd een BOCK aanwezig is.

De BOCK is een ervaren carbidschieter die toekijkt op de uitvoering van het carbidschieten aan de hand van vijf veiligheidstips

Vijf tips
  • Bereid u goed voor. Informeer op tijd bij de gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.
  • Bescherm uzelf en anderen. Een echte BOCK heeft doppen op. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om uzelf te beschermen. Dit geldt ook voor de andere aanwezigen.
  • Zorg voor een verbanddoos. Zorg ook dat er voldoende blusmiddelen aanwezig zijn zoals zand om te doven, water om te koelen en een blusdeken. Zo kunt u snel handelen als er toch iets verkeerd gaat.
  • Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus na het ontsteken niet achteruit kan schieten.
  • Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Kom niet voor de opening van de bus en ga nooit op de bus zitten. Zorg dat iedereen op veilige afstand van de melkbus staat.
Kijk voor meer informatie op de website www.wieisdebock.nl.