Wie verdient een Koninklijke onderscheiding?

Iedereen in Nederland kan een Koninklijke onderscheiding (lintje) verdienen door iets bijzonders te doen voor de samenleving. De burgemeester reikt een Koninklijke onderscheiding uit in naam van de Koning. 

Dit gebeurt elk jaar bij de ‘lintjesregen’ voorafgaand aan Koningsdag.Vraag het lintje op tijd aan

Wellicht zijn er mensen die in Putten wonen en een Koninklijke onderscheiding verdienen. Hiervoor kan een lintje worden aangevraagd bij de gemeente. Let op: vraag vóór 1 juli 2022 een lintje aan voor uitreiking in april 2022.

Een lintje krijgen
Wanneer kunnen mensen een lintje krijgen? Als zij in de afgelopen vijfentwintig jaar minimaal vijftien jaar vrijwilligersactiviteiten hebben verricht en de afgelopen vijf jaar vrijwillig actief zijn geweest voor minimaal zes uur per week. Ook mensen die in hun werk uitzonderlijke prestaties leveren, kunnen worden onderscheiden. Het gaat daarbij om dingen die veel verder gaan dan wat normaal gesproken wordt verwacht van iemand in zo’n functie.

Een lintje aanvragen?
Neem hiervoor contact op met de kabinetsmedewerkster van de gemeente Putten. Zij is te bereiken via telefoonnummer 0341-359 710. Zij vertelt of een voorstel kans van slagen heeft en waar men op moet letten bij het invullen van het aanvraagformulier. Download het aanvraagformulier op www.putten.nl/koninklijkeonderscheiding. Stuur het ingevulde formulier naar onderscheidingen@putten.nl en vermeld als onderwerp 'kabinet/persoonlijk'.

Van aanvraag tot Koninklijk Besluit
De burgemeester kan niet zomaar een Koninklijke onderscheiding opspelden. Er zijn een heleboel personen en organisaties betrokken bij de aanvraag van een lintje. Eerst worden de gegevens geverifieerd. De burgemeester brengt vervolgens een advies uit aan de Commissaris van de Koning. Het aanvraagformulier en de adviezen van de burgemeester en de Commissaris van de Koning gaan vervolgens naar het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit onafhankelijke college adviseert de betrokken minister. De minister neemt de adviezen van het Kapittel vrijwel altijd over. Dat gebeurt in een Koninklijk Besluit dat wordt ondertekend door Koning Willem-Alexander. Ten slotte informeert de burgemeester de aanvrager over de uitkomst van het voorstel.

Kijk voor meer informatie op de website www.putten.nl/onderscheidingen.