Wie weet meer over de verdwijning van Maria van der Zanden?

​De Peter R. de Vries Foundation looft 250.000 euro uit voor de tip die leidt naar de vondst van Maria van der Zanden. Maria was 22 jaar toen ze op zaterdag 6 augustus 1994 verdween. Op dit moment zou zij 51 jaar zijn.

Met de bedoeling een tocht op haar racefiets te maken, verliet Maria van der Zanden (22) op zaterdagmiddag 6 augustus 1994 rond 12.30 uur haar woning in Putten

Vanwege het warme weer was ze luchtig gekleed. In haar rugtas had ze haar portemonnee, enkele sneetjes brood en wat persoonlijk spulletjes gestopt. Rond etenstijd zou ze weer terug zijn om samen met haar ouders te eten. Maar ze komt niet thuis, nooit meer. Ook van haar fiets ontbreekt elk spoor.

Dat Peter R. de Vries zijn werkkamer vol stond met dossiermappen, dat is wel algemeen bekend. Een verzameling aan informatie en kennis over moord- en vermissingszaken in Nederland. Maar één naam springt eruit. Sinds 2020 stond de vensterbank van Peter zijn werkkamer vol met tientallen mappen met slechts één naam erop: Maria van der Zanden. Peter wilde zich opnieuw verdiepen in deze ‘andere’ Puttense zaak, namelijk die van het 22-jarige vermiste meisje uit 1994. Helaas heeft Peter dit zelf niet meer kunnen doen. Daarom heeft zijn Foundation besloten om wel aandacht te vragen voor deze verdrietige vermissingszaak. De Peter R. de Vries Foundation looft vanaf 20 maart 2023 een kwart miljoen euro uit voor de tip die leidt naar de vindplaats van Maria.

Puttense zaken
De politie heeft het onderzoek naar de vermissing van Maria van der Zanden meerdere keren heropend in de hoop antwoorden te krijgen. Dit leidde echter nooit tot het oplossen van de zaak. Wel concludeert de politie dat de bevindingen uit het onderzoek het zeer aannemelijk maken dat Maria om het leven is gekomen door een misdrijf.

In 2008 komt er een doorbraak in een andere grote zaak uit Putten: de moord op Christel Ambrosius (de zaak die beter bekend staat als de Puttense Moordzaak). Ron P. kwam in beeld toen zijn DNA matchte met de dadersporen van deze moord. De jonge vrouwen Christel Ambrosius en Maria van der Zanden woonden beiden in Putten. De vindplaats van Christel en de plaats waar Maria voor het laatst is gezien, liggen niet ver van elkaar. Toch is deze zaak nooit te linken geweest aan Ron P..

Ab van der Zanden (82, vader van Maria) geeft aan: “Je gaat verder, omdat je verder moet. Je hebt geen keus. Maar het is niet meer het leven zoals je het gedacht had. Gelukkig hebben we veel steun gehad aan ons geloof.”

Kelly de Vries (directeur Peter R. de Vries Foundation): “De moeder van Maria is twaalf jaar geleden overleden, zonder ooit te weten te komen wat er met haar dochter is gebeurd en waar zij nu is. Dat is intens verdrietig. Daarom hoop ik dat wij voor de vader van Maria na bijna 30 jaar wel deze antwoorden kunnen krijgen. Het is tijd om te vertellen wat u weet, voor een schoon geweten én voor een kwart miljoen euro. Dit kan (ook anoniem) via ons tipformulier. Kunt u ons helpen? Geef de familie de duidelijkheid die zij al zo lang zoeken en breng Maria thuis.”

Meer informatie over Maria van der Zanden en de exacte voorwaarden die zijn verbonden aan uitloving van deze beloning zijn te vinden op www.peterrdevries.nl. Tips over Maria kunnen ook worden gemaild naar [email protected].