​Wij Putten blij met behoud openbaar vervoer

Wij Putten is blij dat gehoor is gegeven aan de oproep om niet te snijden in busdienstregeling in Putten. De partij had daar in de gemeenteraad om gevraagd.

De provincie komt dit jaar 13 miljoen euro tekort op de kosten van het openbaar vervoer in Gelderland

Omdat de verwachting is dat dit de komende jaren niet anders wordt en het Rijk de hand op de knip houdt, wilde de provincie erop bezuinigen. Voor Putten zou dit betekenen dat er mogelijk lijnen wordt geschrapt of dat bussen minder vaak gaan rijden. “Kwalijk voor studenten en scholieren die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer, maar ook voor bijvoorbeeld ouderen, die hierdoor in een sociaal isolement kunnen geraken”, zegt commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. “Daar komt bij dat een verschraling van het openbaar vervoer leidt tot een daling van het gebruik, wat weer minder inkomsten tot gevolg heeft. Zo komen we in een negatieve spiraal.”

In de raadsvergadering van 25 mei heeft Wij Putten daarom in een raadsbreed gesteunde motie het college van burgemeester en wethouders opgeroepen er bij de provincie op aan te dringen niet in het openbaar vervoer te snijden. Dit liefst samen met een aantal andere gemeenten in de regio. Ook zou er een noodkreet naar Den Haag moeten gaan.

De gemeenten zijn op hun wenken bediend: de provincie heeft besloten de 13 miljoen uit eigen zak te betalen, waarmee het openbaar vervoer voorlopig is gered. Ook gaat de provincie de zaak nogmaals aankaarten in Den Haag. “We willen dit van harte ondersteunen”, zegt Tigchelaar.