​Wij Putten: schrap vermogenstoets bij energietoeslag 2023

Laat bij mensen die in aanmerking komen voor energietoeslag ook dit jaar het spaargeld buiten beschouwing. Dat vraagt Wij Putten van het college.

De energietoeslag is een bedrag van 1.300 euro voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het sociaal minimum

Het Rijk heeft hiervoor in 2022 en 2023 geld beschikbaar gesteld, gemeenten keren het bedrag uit. Het afgelopen jaar hebben naar schatting rond de 800 huishoudens in Putten de toeslag ontvangen.

Op verzoek van de gemeenteraad is voor 2023 de grens opgetrokken naar 130 procent van het sociaal minimum en bovendien wil het college een vermogenstoets opnemen. Dit is nieuw en dat betekent dat mensen met een spaarpotje en mensen die vermogen hebben in een eigen huis geen toeslag meer ontvangen. Bij alleenstaanden gaat het om maximaal 7.600 euro op de bank, alleenstaande ouders en stellen mogen maximaal 15.000 euro achter de hand hebben. Wie meer dan 64.000 euro in de woning heeft zitten, vist ook achter het net.

Alex Guliker, commissielid van Wij Putten: “We zijn verrast en geschrokken dat het college ineens met een vermogenstoets op de proppen komt. Veel mensen sparen voor het geval ze voor grote, onvoorziene uitgaven komen te staan. En de overwaarde van een woning zit in de stenen. Daar kun je de energierekening niet mee betalen. Mensen met een laag inkomen of AOW met wat spaargeld of een huis zonder hypotheek dreigen nu buiten de boot te vallen. En lang niet in alle gevallen kan de volledige stijging van de energierekening met de energietoeslag worden betaald. Erg pijnlijk allemaal.”

Wij Putten gaat dan ook in de raadsvergadering van komende donderdag 2 februari het college vragen om af te zien van de vermogenstoets voor de energietoeslag 2023, net als in veel andere gemeenten. De raadsvergadering is vanaf 19.30 uur via internet live te volgen.