​Wij Putten: 'Stop de energiearmoede'

Wij Putten roept het college op om nu snel de energiearmoede in Putten aan te pakken.

“We moeten niemand laten vallen.”

De tegemoetkoming die huishoudens als compensatie voor de gestegen energiekosten hebben ontvangen is volstrekt onvoldoende, stelt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten. “Niet alleen is 1.300 euro te weinig, ook mensen met een middeninkomen raken in de problemen. Energierekeningen stijgen soms met meer dan 500 euro per maand en dat is voor veel mensen niet op te brengen, ook niet voor de vele mensen met een middeninkomen.”

Uit de uitgelekte Prinsjesdagcijfers blijkt dat kabinet Rutte wel probeert de energiearmoede verder te dempen, maar ook dat dit niet volledig lukt. Daarom roept Wij Putten het college op om nog in 2022 en ook in 2023 huishoudens financieel te ondersteunen. Al eerder stelde Wij Putten voor om gemeentelijke belastingen terug te geven. In 2021 heeft de gemeente 4,5 miljoen euro overgehouden en dat is ongeveer 450 euro per huishouden. Ook dit jaar houdt de gemeente naar verwachting weer miljoenen euro’s over.

Tevens vraagt Wij Putten om energiebesparende maatregelen maximaal te stimuleren. Luitjes geeft aan: “Juist nu energiebesparing belangrijk is, hebben mensen het geld hard nodig om alle rekeningen te kunnen betalen. Investeren zit er dus niet in.” Daarbij vraagt Wij Putten extra aandacht voor de positie van huurders. Maar ook ondernemers en verenigingen worden geraakt door de hoge energierekening. Ook zij verdienen onze aandacht. Luitjes: “We moeten niemand laten vallen in deze moeilijke tijden.”

Gelet op de urgentie vraagt Wij Putten het college om spoedige beantwoording van de vragen.