Wij Putten: wanneer gaat Putten monumenten beschermen?

Wanneer gaat de gemeente Putten eindelijk monumentale panden beschermen? Dat is de kern van vragen die Wij Putten aan het college heeft gesteld.

Aanleiding is de publicatie van de aanvraag van een vergunning om een nieuwe woning te bouwen op het perceel Weverstraat 6, waar nu nog een als karakteristiek aangemerkte woning staat.

De woning staat op de nominatie om de status van monument te krijgen, maar het college heeft nog geen besluit genomen over panden die op de lijst staan van als ‘karakteristiek’ aangemerkte woningen. Die lijst bestaat al sinds juni vorig jaar en de fractie van Wij Putten heeft al herhaaldelijk vragen gesteld over de bescherming van panden met een historische waarde. Op een vraag op 29 februari wanner het college een besluit gaat nemen, luidde het antwoord: binnenkort.

“We zijn nu een paar maanden verder en het college lijkt dit voor zich uit te blijven schuiven”, zegt commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. “Tien maanden nadat in juni vorig jaar de erfgoedverordening is vastgesteld, dreigt er weer een historische pand ten prooi te vallen aan de slopershamer.”

Samen met fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten heeft hij het college gevraagd waarom het zo lang duurt om een besluit te nemen over het beschermen van monumentale panden. En wanneer gaat het college dit wel gaat doen. Ook wil het tweetal weten hoe het mooie pand aan de Weverstraat alsnog kan worden behouden.