​Wij Putten wil 300 euro belastingkorting voor alle huishoudens

Wij Putten stelt voor om alle huishoudens in 2023 een korting van 300 euro op de gemeentelijke belastingen te geven.

“Terwijl de reservepotten van de gemeente Putten aan alle kanten overstromen, hebben inwoners te maken met een torenhoge inflatie van 17 procent”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten

“Waarom blijft de gemeente het geld oppotten?” Een korting van 300 euro volgend jaar op de gemeentelijke belastingen kan de gemeente volgens Luitjes heel goed dragen: in 2021 hield Putten al 4,5 miljoen euro over en in 2022 is dat bedrag minstens 2 miljoen euro. De begroting voor 2023 laat een overschot zien van ruim 2 miljoen en voor 2024 en 2025 gaat dit bedrag zelfs richting 3 miljoen euro per jaar. “Daarbij is al rekening gehouden met alle grote investeringen in de komende jaren. Denk aan de renovatie van Groevenbeek, de bouw van twee nieuwe sporthallen en de aanleg van de zuidelijke ontsluitingsweg van de nieuwbouwwijk Halvinkhuizen”, zegt Luitjes.

Bij de raadvergadering van komende donderdag 3 november komt de begroting voor 2023 aan de orde. Luitjes: “Het nieuwe college wil gewoon doorgaan met het innen van gemeentelijke belastingen, alsof niks aan de hand is. Begrijpelijk als dat geld hard nodig is, maar dat is dus niet het geval. Onze eigen inwoners kunnen het geld zelf veel beter gebruiken aan de kassa van de supermarkt en om bijvoorbeeld hun energierekening te betalen.”

Verder maakt Wij Putten zich grote zorgen over de voortgang van de woningbouw in Putten. Na het voltooien van Rimpeler, is Halvinkhuizen aan de beurt. Luitjes: “Als we niks doen, gaat Putten net als de hele Veluwe op slot, vanwege het stikstofbeleid van het Rijk. Dan kunnen er geen woningen gebouwd worden, geen ontsluitingswegen aangelegd worden of bedrijfsterreinen ontwikkeld worden. Van het nieuwe college horen we hier helemaal niks over.” Daarom roept Wij Putten het college op om een eigen stikstofstrategie te ontwikkelen, zodat Putten straks verder kan. Ook wil Wij Putten halfjaarlijks de vorderingen op het gebied van woningbouw tegen het licht houden. Luitjes: “Als Putten op slot gaat, is dat vooral heel slecht nieuws voor jongere generaties en voor ondernemers. Zover moeten we het niet laten komen.”

De raadsvergadering over de begroting op donderdag 3 november is vanaf 19.00 uur live via internet te volgen.