​Wij Putten: zorgen om energielasten

Van de bewoners van de wijk ’t Veld in Putten maakt ruim de helft zich zorgen over de stijgende energielasten. Dat blijkt uit een enquête die Wij Putten hier afgelopen zaterdag heeft gehouden.

Het gaat om een wijk met overwegend huurwoningen, maar voor een deel ook om woningen in de koopsector, een redelijk gemiddelde wijk dus.

Bijna de helft heeft te maken met een fors hoger maandbedrag, zo bleek uit de wijkenquête van Wij Putten. Van de bewoners die nu nog profiteren van een vast tarief, kijken velen met angst en beven uit naar het moment dat het vaste contract afloopt.

Al is nog onduidelijk wat de steun van de rijksoverheid precies gaat inhouden, deze is zeer welkom, maar slechts een enkeling denkt hiermee uit de brand te zijn. “Sowieso lijkt het vertrouwen in de overheid minimaal”, zegt commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. “In de rijksoverheid, maar het wantrouwen straalt ook af op de lokale overheid.”

De meeste bewoners zijn om zoek naar manieren om het energieverbruik te beteugelen, variërend van minder stoken en korter douchen, tot het plaatsen van een houtkachel en het isoleren van de woning. Voor huurders is het investeren in de woning echter veel minder aantrekkelijk dan voor bewoners van een eigen woning. Andere maatregelen zijn het besparen op andere kosten, waarbij een derde zegt te besparen op uitstapjes en horeca. Sociale activiteiten en boodschappen scoren echter ook hoog.

De fractie van Wij Putten heeft het college onlangs gevraagd de energiearmoede in Putten aan te pakken, door huishoudens in 2022 en 2023 financieel te ondersteunen. “In 2021 heeft de gemeente 4,5 miljoen euro overgehouden, ongeveer 450 euro per huishouden”, zegt fractievoorzitter Herman Luitjes van Wij Putten. “De verwachting is dat Putten ook dit jaar weer miljoenen overhoudt. Dat gaat naar de bank, terwijl onze inwoners dat veel harder nodig hebben.” Wij Putten denkt daarbij aan inkomenssteun, maar zeker ook aan het stimuleren van energiebesparende maatregelen. “Met name voor huurders, voor wie het investeren minder aantrekkelijk is.”

Antwoord op de schriftelijke vragen heeft Wij Putten nog niet. “Maar we weten ons wel gesterkt door de resultaten van deze enquête”, zegt Luitjes.