Winkels mogen open op de tweede kerstdag

De winkels in Putten mogen op tweede kerstdag hun deuren openen van 8.00 uur tot 18.00 uur. Dat werd afgelopen donderdag besloten tijdens de raadsvergadering.

Volgens de ondernemers is het onverantwoord de winkels op tweede kerstdag gesloten te houden in de huidige coronasituatie.

Het college heeft een verzoek van alle supermarktondernemers ontvangen met de vraag om de openstelling van supermarkten op tweede kerstdag 2020 mogelijk te maken. De meeste partijen stemden er voor dit jaar mee in.

De SGP diende nog wel een amendement in om te voorkomen dat de winkels ’s morgens hun deuren al mogen openen. "In de commissievergadering hebben we al aangegeven dat het niet goed is om de winkels drie dagen achter elkaar dicht te hebben. Dit heeft alles te maken met Covid 19. De ondernemers wilden graag tien uur open kunnen op de tweede kerstdag, maar wij willen het tijdsblok wat opschuiven. Op de tweede kerstdag wonen veel gezinnen in de ochtend een kerkdienst bij en dit is voor hen een bijzonder gezinsmoment. Dus wij willen de tijd opschuiven, zodat de winkel hun deuren kunnen openen van 12.00 uur tot 22.00 uur”, aldus fractievoorzitter Van den Brink.

Luitjes van Wij Putten steunt het amendement van de SGP niet. “Het is belangrijk dat de winkels op courante tijden open mogen. En dat zijn de avonden niet. Dus wij vinden het een wijs en verstandig voorstel van het college en stemmen daarmee in.” Ook Van den Heuvel van de ChristenUnie geeft aan dat de winkels per hoge uitzondering gewoon overdag hun deuren kunnen openen op de tweede kerstdag. “Het zijn bijzondere omstandigheden. De kerk heeft ook zwaar op ons gedrukt. Maar we staan er voor de volle honderd procent achter dat spreiding van het winkelend publiek noodzakelijk is, om goed aan de coronamaatregelen te kunnen voldoen. De winkels hebben ruimte gecreëerd voor ouderen en kwetsbaren en die gelegenheid willen we, ook die tweede kerstdag geven. Dit geldt wat ons betreft overigens echt alleen voor 2020 en absoluut niet voor de toekomst.”

Elsenaar van het CDA steunt het voorstel van het college. “Ondernemers willen graag van 8.00 uur tot 18.00 uur open en omdat het een uitzonderlijk jaar is steunen we dit. Normaal gesproken zouden wij er ook niet voor kiezen om de winkels ’s morgens al te openen, maar de avonden zijn inderdaad geen courante uren. We hopen hiermee dat de winkels het rustiger krijgen.”

Hoogendijk van Gemeentebelangen begrijpt de achtergronden van de SGP. “Van den Brink zegt dat hij ook vanuit zijn brede achterban vraagt om een stukje solidariteit en respect voor de kerkgangers. Maar ik mis de solidariteit en het respect een beetje tijdens deze coronacrisis. Juist van de achterban die de SGP vertegenwoordigt had ik graag wat respect en solidariteit willen zien richting het zorgpersoneel en richting de Puttenaren. Bijvoorbeeld door het digitaal volgen van de kerkdiensten. Ik mis de solidariteit vanuit die hoek en dat raakt me echt. Dus geen solidariteit vanuit Gemeentebelangen voor het amendement.”

Van den Brink reageert: “Bedankt voor uw reacties. Ik ga niet in op de zaken die genoemd zijn. Het gaat om het gevoel en de beleving wat iedereen hierbij heeft. Ik laat het daarbij en onze fractie zal tegen het collegevoorstel stemmen.”

Met drie stemmen tegen en veertien stemmen voor heeft de gemeenteraad besloten dat de winkels in Putten op de tweede kerstdag van 2020 hun deuren mogen openen.