Wolf weer actief in Putten; twee schapen dood en drie gewond

​Een wolf heeft in de nacht van dinsdag op woensdag weer toegeslagen in Putten. Aan de Veldhuizerweg zijn twee schapen doodgebeten, drie schapen raakten gewond en één schaap is behoorlijk gestrest door de aanval van de wolf.

Jaco Timmer zag gistermorgen schapen achter de schuur staan met bloed aan de nek en de buik

Toen hij verder liep ontdekte hij dat er twee schapen dood in het land lagen. “Ik zag zelfs dode lammetjes in de baarmoeder zitten bij één van de schapen. De ander was in de nek gegrepen”, legt Jaco Timmer uit. “De overige schapen stonden vol schrik achter de schuur te kijken. Ze waren van slag en stonden verstijfd te kijken. Er zat duidelijk stress in de benen. De schapen wilden niet meer terug het land in.”

Nadat de wolf een aantal schapen heeft gepakt zijn de overige schapen dwars door het draad gevlogen en waarschijnlijk richting de schuur gerend, omdat daar licht brandde. “Ergens is het nog goed afgelopen, want een wolf stopt niet met aanvallen totdat het hele koppel is gepakt. Als ze niet wegkunnen pakt hij er meer”, aldus Timmer. “Het wordt steeds erger. Pasgeleden zijn er ook schapen in Nijkerk gepakt. Ik heb gehoord dat er al zeventig wolven rondlopen op de Veluwe. Het loopt aardig uit de hand.”

De schapen zijn van Egbert Roordink en ze stonden pas sinds zaterdag bij Timmer op het land. Gisternacht is dus de wolf langs geweest die forse schade aan de schapen heeft toegebracht. “Gistermiddag waren ze er nog vrij beroerd van. Eén van de schapen is gehecht door de veearts en heeft echt last van de wonden. De schapen zijn behoorlijk gestrest. Als er maar een stukje plastic opwaaide, schrokken ze enorm. Gelukkig zijn de meeste schapen aan de aanval van de wolf ontkomen”, geeft Roordink aan. “Er is een medewerker van B12 langs geweest om te kijken of het hier daadwerkelijk om de aanval van een wolf is gegaan. Al snel werd duidelijk dat dit het geval is. De bijtwonden zijn echt van een wolf. Ook de manier hoe de schapen zijn opengetrokken was kenmerkend voor een wolvenaanval.”

Roordink vervolgt: “Het advies van Bij 12 is vaak om weilanden af te rasteren als er schapen staan, maar dan kunnen ze helemaal geen kant op. Ik ben blij dat er geen raster was, want dan was het erger afgelopen. Nu zijn ze dwars door het draad heengerend en hebben zichzelf in veiligheid kunnen brengen.”

Inmiddels heeft Egbert de schapen naar een andere wei gebracht. “Het is wat meer uit de omgeving van de Veldhuizerweg en langs een iets drukkere weg. “Nu moeten we maar afwachten of de lammetjes bij de drachtige schapen blijven zitten, want de kans dat de lammetjes nog worden afgestoten is door de stress best aanwezig.”
  

Foto's: Egbert Roordink