​Zorgcliënten mogelijk in de kou

Wat gaat de gemeente doen om te voorkomen dat zorgcliënten in de kou komen te staan, nu de Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft besloten te stoppen met het verlenen van zorg? Daarover wil Wij Putten zo spoedig mogelijk in gesprek met het college.

De Zorggroep Noordwest-Veluwe geeft in onder andere de gemeente Putten uitvoering aan een aantal Wmo-taken, zoals ambulante begeleiding, dagbesteding en huishoudelijke hulp.

Samen met zes andere gemeenten in de regio koopt Putten dit voor een afgesproken periode in, waarna diverse partijen een aanbieding kunnen doen voor een volgende periode. De Zorggroep Noordwest-Veluwe heeft afgelopen week laten weten niet met een nieuw aanbod te komen, mede omdat de tarieven te laag zijn om de taken kostendekkend te kunnen uitvoeren. Dat betekent dat de zorgverlening stopt op 1 juni 2021, bij het aflopen van het huidige contract.

“Zorgwekkend en alarmerend”, zegt raadslid Van Voorst-Ruiter van Wij Putten. “Gemeenten moeten nu op zeer korte termijn op zoek naar een partij die in dit gat wil springen. Daarbij is het de vraag of cliënten met dezelfde zorgverlener te maken krijgen. Sommige mensen hebben al tien jaar dezelfde huishoudelijke hulp. Komt er opeens iemand anders over de vloer?”

In schriftelijke vragen aan het college heeft het raadslid geïnformeerd naar de gang van zaken. Ze wil vooral weten wat de gevolgen zijn voor de cliënten. “Die mogen niet in de kou komen te staan.” Ook vraagt zij om hoeveel cliënten het gaat. En wat zijn de gevolgen voor de werknemers en hoeveel zijn dit er? “Dit werk gebeurt vaak in deeltijd, dus mogelijk gaat het om flink wat mensen. De vraag is of ze in dienst kunnen komen van de organisatie die de taken overneemt.”

De stelling van de Zorggroep Noordwest-Veluwe dat deze het werk met huidige tarieven niet kostendekkend kan uitvoeren, baart haar zorgen. “Als dit waar is, moeten we ons als gemeente misschien toch eens achter de oren gaan krabbelen. Het Rijk heeft de gemeenten in 2015 opgedragen de Wmo uit te voeren, met een budget dat minstens een kwart lager was. Het lijkt erop dat dit zich nu begint te wreken.”

Gezien de urgentie heeft Van Voorst-Ruiter gevraagd om de kwestie te agenderen voor de eerstkomende vergadering van de commissie Samenleving. En om zeer spoedige beantwoording van de vragen.

Foto: Pixabay