​ZorgErf: Al vijftien jaar Voluit Leven met Dementie

ZorgErf Buiten-Land bestaat vijftien jaar en dat willen René en Yvonne van der Leest vieren met alle inwoners van Putten. Hun avontuur begon vijftien jaar geleden in Nijkerk met een dagbesteding voor mensen met dementie. Vijf jaar later kwam ZorgErf Putten erbij. 

Op deze plek wordt 24/7 zorg geboden aan mensen met dementie

Inmiddels is ZorgErf Buiten-Land een begrip in de weide omgeving, werken er honderddertig mensen en zijn er ongeveer honderd vrijwilligers actief. Er wonen 48 mensen en nog eens 130 mensen maken gebruik van de dagbesteding, zij komen overdag genieten van alles wat het zorgerf te bieden heeft.

René en Yvonne blikken terug. “In Nijkerk kochten we een huis in een landelijk gebied aan een doodlopende weg en maakten plannen voor de toekomst. Op deze landelijke plek wilden we een kleinschalige dagbesteding voor ouderen met dementie. We wilden dat de mensen zelf gingen koken, dieren verzorgen en hun eigen moestuin onderhouden. We wilden hen laten voelen dat ze nuttig en nodig zijn. Niet de zorg centraal zetten, maar het leven. In die tijd was er nog geen buitenplek voor deze doelgroep. Toen onze buren hun huis wilden verkopen hebben wij het gekocht. Daardoor werden onze plannen groter. Om ons hier volledig op te kunnen richten stopten we met werken”, vertelt Rene. “We hielden een presentatie voor medewerkers van Beweging 3.0 en er kwamen veel kritische vragen. Onze eerste drie medewerkers Wendy, Wilma en Henny zagen veel beren op de weg en dachten dat het op deze plek in ‘the middle of nowhere’ nooit iets kon worden. Toch zijn ze ingestapt en vinden het de leukste baan die ze ooit hebben gehad. We hebben ontzettend veel ondernomen met elkaar. En altijd kwam alles goed.” Yvonne vult aan: “In de reguliere zorg wordt in bezwaren gedacht. Wat kan er fout gaan. Wij kijken vooral naar wat wel kan en voegen daardoor veel kwaliteit en levensvreugde toe. Uiteraard geven we de zorg die nodig is maar voluit met leven met dementie staat centraal. Vijftien jaar geleden waren we pioniers, nu is het gemeengoed geworden.”

René vervolgt: “Mensen met dementie kunnen zelf niet meer bedenken wat ze leuk vinden om te doen en wat ze belangrijk vinden. Wij zijn de motor om ze ‘aan’ te zetten en bieden dat actief aan.” Yvonne vult aan: “Efficiency en het systeem staan hier niet centraal. Nee, het leven staat centraal. Als we, bijvoorbeeld naar de markt gaan en we komen daardoor wat later thuis dan eten we gewoon wat later. Dat is niet erg. Het huishouden doen we samen. Hierdoor voelen de bewoners zich nuttig. Er is een reden om op te staan. Met louter verzorgen ontneem je mensen veel. De bewoners van de hofjes brengen hun eigen afval weg, halen brood uit de vriezer, brengen etensresten naar de varkens en het glas naar de glasbak. Hele normale dingen die in het reguliere zorgsysteem zijn weggeorganiseerd.”

René en Yvonne hebben mooie herinneringen. “De dynamiek van deze plek is goed gebleken. We hebben een levendige plek gecreëerd en maken volop gebruik van de faciliteiten van het erf. Er wordt heerlijk over het erf gescharreld, we voeren de dieren, we drinken koffie met wat lekkers in het LandHuus of we zitten in de zon. Ook maken we regelmatig uitstapjes. Niet indutten met elkaar, maar kijken waar we samen uitkomen. Inmiddels wordt onze visie ook wetenschappelijk onderbouwd.”

“Als mensen hier zijn geweest vragen ze vaak of ze alvast kunnen reserveren voor later. Het zorgerf snap je pas als je er geweest bent. Daarom nodigen we iedereen uit voor onze lustrumrondleiding op 18 mei om 11.00 uur vanaf het Landhuus.” Opgeven kan door een email te sturen naar [email protected]. ZorgErf is te vinden aan de Veenwaterweg 3b in Putten.

Zorgerf Buiten-Land

Adresgegevens

Veenwaterweg 3b
3881 RM Putten

Telefoon

T. 0341 491523

Meer info