Afvalstroom 'grof tuinafval' groeit waardoor een poorttarief noodzakelijk lijkt

Er wordt jaarlijks meer grof tuinafval gebracht bij het afvalbrengstation. Gemeentebelangen vraagt aan het college of er sprake is van afvaltoerisme en of er nu al besloten moet worden om vanaf 1 januari een tarief te vragen voor het inzamelen van tuinafval. Het college beantwoordt de vragen.

Onderzoek moet uitwijzen of er sprake is van afvaltoerisme

"Het valt niet uit te sluiten dat de enorme hoeveelheid tuinafval die wordt gestort bij het afvalbrengstation in Putten is ontstaan door afvaltoerisme. Dat wordt nu uitgezocht. Daarom vinden wij het te vroeg om nu al een besluit te nemen over het verhogen van de tarieven voor het inzamelen van afval per 1 januari. Daarom hebben we vragen aan het college hierover gesteld", aldus Hoogendijk van Gemeentebelangen.

Volgens het college zal het onderzoek duidelijk moeten maken of er sprake is van afvaltoerisme. "Het niet of minder betalen voor tuinafval kan een overweging voor een particulier zijn om dit naar een andere gemeente te brengen, maar er zijn meer factoren die hierbij van belang zijn. Daarom is het belangrijk om dit verder uit te zoeken.”

Op de vraag of het niet te vroeg is om nu al te besluiten of er vanaf 1 januari moet worden betaald voor het aanbieden van het tuinafval geeft het college aan: “Feit is dat jaarlijks de afvalstroom grof tuinafval groeit en hiervoor verwerkingskosten worden gemaakt. Deze kosten moeten op enigerlei wijze worden betaald. Met het invoeren van een poorttarief wordt voldaan aan het principe dat de vervuiler betaalt en zal de afvalstoffenheffing minder snel hoeven te stijgen.”

Het college geeft nog nadere uitleg: “Vóór 2014 moest voor het aanbieden van grof tuinafval worden betaald. Er is indertijd van het betaald aanbieden afgezien, omdat een aantal omliggende gemeenten dat ook deed. Een identiteitscontrole was toen niet opportuun. Later is overwogen dat controle op identiteit negatieve effecten had in de vorm van wachttijden (doet afbreuk aan de dienstverlening) en wachtrijen (overlast voor omliggende bedrijven op de Hoge Eng). De ingezamelde tonnages gaven ook geen aanleiding om controle uit te voeren.”

Nu wordt er wel gekeken naar de mogelijkheid om te kunnen controleren wie grof tuinafval komt brengen. Daarbij tekent het college wel aan dat een pasjessysteem moeilijk sluitend te krijgen is en op basis van de AVG-wetgeving moet worden vastgesteld wat wettelijk gezien is toegestaan.