Albert de Bruin (VVD) wil niet in 1823 blijven hangen

​De redacteur van Puttense Zaken ging op stap met Albert de Bruin, fractievoorzitter van de VVD, naar een plek in Putten waarvan hij vindt dat er iets moet veranderen.

Albert de Bruin koos voor Strand Nulde

“Strand Nulde is een prachtig stukje buitengebied waar we 350 appartementen voor starters kunnen bouwen en vijftig luxe koopappartementen. De appartementen voor starters zullen de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Ik zou het college willen meegeven om hierover na te denken en dit gebied zo snel mogelijk te ontwikkelen”, legt De Bruin uit. “Degene die ooit met de plannen kwam voor de ontwikkeling van het Waterfront in Harderwijk werd met pek en veren het pand uitgezet en moet je nu eens kijken. De hele omgeving zit er likkebaardend naar te kijken. Dat kunnen we in Putten ook. We moeten een visie neerleggen en die stapsgewijs uitvoeren.” De Bruin vervolgt: “Haal verder de financiële belemmering weg uit Halvinkhuizen en ga ook daar bouwen. Wees proactief en doe wat. Ontwikkel verder ook een industrieterrein langs de A28. Een industrieterrein is goed voor ons dorp, goed voor de werkgelegenheid. Maar wat doen wij. Wij gaan een industrieterrein ontwikkelen aan de Henslare. Weer binnen de bebouwde kom. Daar wordt gewoon een tweede Ambachtstraat gecreëerd.”

De Bruin vindt dat er met de komst van de nieuwe coalitie wel een trein is gaan rijden, maar de trein rijdt achteruit. “Dat verdient ons dorp niet. Er gebeurt nu te weinig en dat is achteruitgang. We leven hier niet in de eenentwintigste eeuw, we doen onszelf te kort. Geen huizen, geen werkgelegenheid, geen jongeren. We vergrijzen en het verenigingsleven ligt op zijn gat.”

Openluchtmuseum
“Laatst zei iemand tegen mij dat Putten een openluchtmuseum is geworden, zonder gasten. Daar heb ik eens diep over nagedacht en diegene had wel een punt. We kunnen geen geld pinnen op zondag, er is nauwelijks gezelligheid in het centrum en we kunnen ook geen boodschappen doen. Ik begrijp heel goed dat je voor of tegen de zondagsopenstelling van winkels kunt zijn. Niemand dwingt een ander om zondag naar de supermarkt te gaan. Het is niet goed om de vrijheid van anderen te beperken. Internet vergroot de wereld, maak van Putten geen enclave, zet geen hek om ons dorp heen.”

Woningbouw
De Bruin vindt dat er de laatste jaren veel aan is gedaan om niet te bouwen. “Ik reed laatst door Voorthuizen en zag veel nieuwbouw en gezelligheid, ook Nijkerk is druk bezig om huizen te bouwen voor hun inwoners en een mooi centrum te creëren. En wat heeft Putten gedaan? Die heeft haar eigen inwoners gewoon laten zitten. Ik vind het fair om alle kinderen uit groep 7 en 8 een brief te sturen met de mededeling dat ze later maar ergens anders een huis moeten zoeken, want in Putten zijn ze voorlopig niet aan de beurt. Er is jaren niets gedaan en ook nu zijn we nog steeds niet aan het bouwen. En het gaat voorlopig ook niet gebeuren. We mogen blij zijn als er rond 2026 honderd woningen zijn gebouwd. Dat is verwijtbaar gedrag. We praten al tien jaar over Halvinkhuizen en de enige daadkrachtige zet is geweest dat ze de naam van Putten Zuid in Halvinkhuizen hebben gewijzigd.”

De fractieleden van VVD Putten bekijken ieder collegevoorstel en beoordelen wat goed is voor Putten. “Daarom hebben we ook de meeste voorstellen gesteund. We blijven coöperatief meedenken. We zouden met zijn allen zo’n mooi dorp kunnen worden, maar wat hebben we nu? Niks voor de jeugd, geen uitgaansmogelijkheden, geen fatsoenlijke middelbare school. Dat trekt een wissel op de komende twintig jaar.”

Alles ligt stil
De Bruin wil de kloof tussen politiek en burgers beslechten. “De basiszaken zijn in Putten redelijk geregeld, maar er is geen toekomstperspectief. En dat moet weer terugkomen. We willen hier allemaal werken, wonen en uitgaan. Als mensen willen dat hun kinderen hier kunnen blijven wonen dan stemmen ze op de VVD. We moeten de komende jaren een progressief geluid laten horen. Als we naar de eenentwintigste eeuw willen moet we niet weer oerconservatief stemmen. Maar er kan pas wat veranderen in 2026, tot die tijd ligt alles stil. We kunnen wel alvast beginnen met het afgeven van een stevig signaal; stem op 22 november al (of weer) VVD. Puttenaren hebben in 2026 hun lot weer in eigen hand door met een rood potlood het juiste rondje in te kleuren. Maar wij blijven ons inzetten om perspectief te bieden en constructief mee te denken. Wat er beter kan zeggen we ook. Wij willen niet in 1823 blijven hangen.”

 

VVD Putten